Traditii si superstitii la Mosii de iarna. Ce patesc femeile care incalca ziua de dinaintea Infricosatei Judecati

Traditii si superstitii la Mosii de iarna. Ce patesc femeile care incalca ziua de dinaintea Infricosatei Judecati

"In afara de faptul ca in calendarul nostru crestin fiecare sambata este considerata zi de pomenire a mortilor cele mai cunoscute sambete sunt: Mosii de vara - in sambata dinaintea Pogorarii Duhului Sfant si Mosii de iarna - in sambata dinaintea Infricosatei Judecati", explica pr. "Se spune ca cei decedati se hranesc din aburii fierturilor, de aceea este obligatoriu ca macar un singur fel de mancare sa fie fierbinte", spun specialistii in Etnografie si Folclor de la muzeul Dunarii de Jos din Calarasi.

acum 103 luni (5 Mar 2016)

Astfel, in bisericile si cimitirele ortodoxe se face pe 5 martie pomenirea celor adormiti. Aceasta zi mai este cunoscuta si sub denumirea populara de Mosii de iarna.

"Mosii de iarna marcheaza inceputul sambetelor mortilor, in numar de sapte, care se vor incheia sugestiv cu Sambata lui Lazar, inainte de Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor. In traditia ortodoxa, in ziua praznicului se aduc la biserica, pentru a fi sfintite, coliva, prescurea si o sticla de vin. De asemenea, se sfintesc vase cu mancare si pachete cu alimente pe care rudele celor adormiti le impart dupa slujba de pomenire", explica parintele Eugen Ramon Ilie, protoiereul Calarasiului.

Ofrande pentru iertarea pacatelor

Traditia crestina spune ca ofrandele oferite de sufletul celor adormiti au putere de mijlocire pe langa Dumnezeu pentru iertarea pacatelor savarsite de catre ei, cu gandul sau cu fapta, in timpul vietii.

"In afara de faptul ca in calendarul nostru crestin fiecare sambata este considerata zi de pomenire a mortilor cele mai cunoscute sambete sunt: Mosii de vara - in sambata dinaintea Pogorarii Duhului Sfant si Mosii de iarna - in sambata dinaintea Infricosatei Judecati", explica pr. Marian Mihai - Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, citat de basilica.ro.

Simion Florea Marian mentiona in lucrarea "Trilogia vietii", "ca pe tot parcursul anului, in spatiul romanesc exista 20 de zile de Mosi". Cuvantul "mosi" vine de la "stramosi", si se refera la persoanele trecute la cele vesnice.

Se impart placinte si sarmale

In traditia populara exista credinta ca, in aceasta zi, sufletele mortilor coboara pe pamant, de aceea se da de pomana mancare gatita. "Se spune ca cei decedati se hranesc din aburii fierturilor, de aceea este obligatoriu ca macar un singur fel de mancare sa fie fierbinte", spun specialistii in Etnografie si Folcl... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro