Traditii si obiceiuri in Vinerea Mare: cum aduci sporul in casa

Traditii si obiceiuri in Vinerea Mare: cum aduci sporul in casa

Talharul care a dobandit Raiul In aceasta zi se face pomenirea de sfintele, infricosatoarele si mantuitoarele Patimi si de marturisirea talharului celui recunoscator care a dobandit Raiul. Se da cu tamaie in jurul copacilor In Vinerea Mare se opreste lucrul, nu se spala, nu se coase, nu se sacrifica pasari sau animale. Ce vraji de iubire se fac si cum aduci sporul in casa Traditii si superstitii de Sfintii Mihail si Gavril, cei care poarta cheile Raiului.

acum 63 luni (29 Apr 2016)

In Vinerea Mare, dimineata, inainte de rasaritul soarelui, oamenii alergau desculti prin roua sau se scaldau tainic in ape curgatoare crezand ca, in felul acesta, vor fi sanatosi pe tot parcursul anului. Impreuna cu Biserica, in sfanta si marea Vineri rememoram rastignirea si moartea pe cruce a Mantuitotului Iisus Hristos. De aceea, aceasta este una din acele zile aliturgice, adica in care nu se oficiaza sf.

Talharul care a dobandit Raiul

In aceasta zi se face pomenirea de sfintele, infricosatoarele si mantuitoarele Patimi si de marturisirea talharului celui recunoscator care a dobandit Raiul. Sfinte pentru ca Cel ce sufera este Fiul lui Dumnezeu, mantuitoare pentru ca Cel ce patimeste nu este un simplu om si infricosatoare caci toata faptura s-a schimbat la rastignirea lui Hristos:

"Soarele s-a intunecat, pamantul s-a cutremurat si multi din morminte au inviat". Apoi se inconjoara biserica de trei ori si se trece pe sub Sfantul Epitaf, semn al celor trei zile petrecute in mormant. In Vinerea Mare, credinciosii tin Post Negru pentru iertarea pacatelor si pentru a avea spor si sanatate", explica parintele Paul Tudorache.

Cine tine post negru in Vinerea Seaca va fi ajutat de Dumnezeu sa-i mearga bine tot anul, sa fie ferit de nevoi si de necazuri. Exista superstitia ca postul negru din aceasta zi te fereste de dureri de cap tot anul si, de asemenea, vei sti cu trei zile inainte cand o sa mori.

Se da cu tamaie in jurul copacilor

In Vinerea Mare se opreste lucrul, nu se spala, nu se coase, nu se sacrifica pasari sau animale. In unele zone se da cu tamaie in jurul copacilor si caselor pentru a le feri de daunatori, boli, trasnet si animale salbatice. In Vinerea Mare nu se savarseste Liturghie, iar mortii nu se ingroapa decat cu batai de toaca.

Acestei zile i se spune si Vinerea Seaca, pentru ca batranele posteau post negru(f... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro