Traditii peste care s-a asternut praful. "Dantul in sura", locul unde se perfectau casatoriile din satul salajean

Traditii peste care s-a asternut praful.

Hora satului sau "dantul" este un obicei stravechi ce s-a pastrat pana prin 1970 in Tara Codrului, zona etnografica intinsa pe teritoriul judetelor Salaj, Satu Mare si Maramures. Poalele erau largi, din mai multi lati de panza, terminate cu cipca si alese cu ciur. n.), pancove si ciurigai, s-a baut un paharel de vin sau de palinca, s-a chiuit si s-a jucat pana tarziu.

acum 70 luni (8 Sep 2016)

Hora satului sau "dantul" este un obicei stravechi ce s-a pastrat pana prin 1970 in Tara Codrului, zona etnografica intinsa pe teritoriul judetelor Salaj, Satu Mare si Maramures. Acest important eveniment socio-cultural din viata comunitatii era un prilej de intalnire pentru tinerii satului ori chiar ai satelor apropiate si avea un rol deosebit in perfectarea viitoarelor casatorii, scrie profesorul salajean Mirel Olahut, in revista "Caiete Silvane". Tot aici, satenii se puneau de acord in privinta a ceea ce aveau de facut in saptamanile urmatoare ori dezbateau ultimele noutati auzite pe ulita satului sau in targuri.

Potrivit sursei citate, pregatirile pentru dans se faceau inca de la varste fragede, copiii fiind initiati in tainele jocului prin organizarea unor "danturi mici". Si asta pentru ca niciun parinte nu voia ca pruncul sau sa ajunga de rasul satului pentru ca nu stapaneste dansul popular. "Unii tineri exersau, fluierandu-si melodia mai ales in grajd pe langa furca de unde si strigatura: ".

Daca feciorii stiau juca, erau primiti oricand in "dant", insa in cazul fetelor, accesul era prestabilit de catre parinti, care aveau nevoie de ragaz pentru a-i procura un costum nou. De altfel, ziua intrarii fetei in dant era una deosebita in viata ei, fiind sarbatorita de intreaga familie.

Dantul se tinea intr-o sura din sat, unde se asezau, pe langa pereti, banci pe care sa sada femeile in varsta. Toti incingeau o hora sub privirele atente si pline de admiratie ale spectatorilor. "Toate familiile doreau sa-si vada feciorul sau fata in randul dansatorilor: frumos imbracat, indemanatic si respectat de multime pentru tinuta si caracterul sau", mentioneaza prof. Mirel Olahut, cu precizarea ca nu erau scapate din vedere nici celelalte aspecte, cum ar fi maiestria unor dansatori sau stangacia altora. n.) avea pieptul si manecele cu incretele, ornamentate cu broderie facuta cu acul, in forme geomet... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro