Traditii la Mosii de toamna. Ziua in care sunt iertati de pacate toti raposatii

Traditii la Mosii de toamna. Ziua in care sunt iertati de pacate toti raposatii

Pentru "Mosii de toamna", oamenii se pregatesc cu mese, pachete si daruri, pentru a le oferi "de sufletul raposatului..", cu nadejdea ca Dumnezeu ii va mai ierta celui adormit din pacatele savarsite in timpul vietii. De aici provine obiceiul de a merge pe 1 noiembrie in cimitir, de a duce flori si coronite de flori, de a aprinde lumanari si a spune rugaciuni pentru sufletele mortilor.

acum 97 luni (1 Nov 2014)

Pentru "Mosii de toamna", oamenii se pregatesc cu mese, pachete si daruri, pentru a le oferi "de sufletul raposatului..", cu nadejdea ca Dumnezeu ii va mai ierta celui adormit din pacatele savarsite in timpul vietii. In afara colivei, colacului si vinului care se sfintesc si se impart in biserica, simbol al unitatii euharistice a celor doua lumi, au loc o suita de alte ceremoniale la cimitir si acasa, in fiecare familie crestina, conform Ortodoxia.md. De aici provine obiceiul de a merge pe 1 noiembrie in cimitir, de a duce flori si coronite de flori, de a aprinde lumanari si a spune rugaciuni pentru sufletele mortilor.

Putere pentru iertarea pacatelor

Traditia crestina spune ca ofrandele oferite de sufletul celor adormiti au putere de mijlocire pe langa Dumnezeu pentru iertarea pacatelor savarsite de catre ei, cu gandul sau cu fapta, in timpul vietii. "In afara de faptul ca in calendarul nostru crestin fiecare sambata este considerata zi de pomenire a mortilor cele mai cunoscute sambete sunt: Mosii de vara - in sambata dinaintea Pogorarii Duhului Sfant si Mosii de iarna - in sambata dinaintea Infricosatei Judecati", a precizat pr. Marian Mihai - Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, citat de basilica.ro.

Simion Florea Marian mentiona in lucrarea "Trilogia vietii", "ca pe tot parcursul anului, in spatiul romanesc exista 20 de zile de Mosi".

Va recomandam si:

FOTO Superstitii si semnificatii de Sfantul Dumitru. Ziua in care se usuca toate plantele si caldura intra in pamant

FOTO Superstitii si semnificatii de Sanziene. Inaltarea Domnului sau Ispasul, sarbatoarea cand se leaga vrajile si descantecele

Ce traditii se respecta la sarbatoarea Sfintilor Imparati Constantin si Elena. De Sfantul Gheorghe, patronul tinerilor si dusmanul vrajitoarelor, se deschide anotimpul cald

FOTO Ziua in ca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro