Traditii la Mosii de toamna, sambata in care sufletele mortilor asteapta sa mearga la cer. De ce e interzisa munca

Traditii la Mosii de toamna, sambata in care sufletele mortilor asteapta sa mearga la cer. De ce e interzisa munca

In traditia populara exista credinta ca pe 5 noiembrie sufletele mortilor coboara pe pamant, de aceea se da de pomana mancare gatita. "Se spune ca cei decedati se hranesc din aburii fierturilor, de aceea este obligatoriu ca macar un singur fel de mancare sa fie fierbinte", spun specialistii in Etnografie si Folclor de la muzeul Dunarii de Jos din Calarasi. "In afara de faptul ca in calendarul nostru crestin fiecare sambata este considerata zi de pomenire a mortilor cele mai cunoscute sambete sunt: Mosii de vara - in sambata dinaintea Pogorarii Duhului Sfant si Mosii de iarna - in sambata dinaintea Infricosatei Judecati", a precizat pr.

acum 71 luni (5 Nov 2016)

In traditia populara exista credinta ca pe 5 noiembrie sufletele mortilor coboara pe pamant, de aceea se da de pomana mancare gatita. "Se spune ca cei decedati se hranesc din aburii fierturilor, de aceea este obligatoriu ca macar un singur fel de mancare sa fie fierbinte", spun specialistii in Etnografie si Folclor de la muzeul Dunarii de Jos din Calarasi.

Asa cum la Mosii de vara s-au pastrat din batrani o serie de superstitii pentru linistea raposatilor, si la cei de toamna, cinstiti pe 5 noiembrie, se respecta datinile populare. Cel mai periculos este sa mergi in noaptea din ajun si de Mosi, cand sufletele se intorc la mormite si asteapta sa mearga la cer. Tot de Mosi, gospodinele nu dau cu matura ca sa nu ridice praful in ochii raposatilor, nu spala si nu arunca gunoiul ca sa nu ajunga in mancarea mortilor.

Ce se duce la biserica

Conform teologilor, Sfintii Parinti au randuit ca sambata sa se faca pomenirea celor adormiti, pentru ca este ziua in care Hristos a stat cu trupul in mormant si cu sufletul in iad, ca sa-i elibereze pe dreptii adormiti.

"In traditia ortodoxa, in ziua praznicului se aduc la biserica, pentru a fi sfintite, coliva, prescura si o sticla de vin. De asemenea, se sfintesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiti le impart dupa slujba de pomenire. Noi ortodocsii ne rugam pentru ca avem credinta ca prin rugaciunile noastre, sufletul celui adormit va ajunge la Judecata universala, intr-o stare mai buna decat aceea cu care s-a despartit de trup", spune parintele Paul Tudorache, preot in parohia "Sfanta Cuvioasa Parascheva" din Calarasi.

Ofrande cu putere de mijlocire pe langa Dumnezeu

Traditia crestina spune ca ofrandele pentru sufletul celor adormiti au putere de mijlocire pe langa Dumnezeu pentru iertarea pacatelor savarsite de catre ei, cu gandul sau cu fapta, in timpul vietii.

"In afara de fapt... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro