Traditii la Mosii de Iarna. Ce se da de pomana in ziua premergatoare Infricosatoarei Judecati
Tot la Mosii de Iarna se mai da de pomana piftie, iar daca nu o mananci toata si o lasi pe o alta zi se spune ca tot anul ai sa tremuri ca piftia. Totodata, Mosii de Iarna marcheaza inceputul sambetelor mortilor, in numar de sapte, care se vor incheia cu Sambata lui Lazar, inainte de Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor dinaintea Invierii.
In sambata de dinaintea duminicii Infricosatoarei Judecati, crestinii ortodocsi isi pomenesc mortii. Traditional, aceasta zi mai este numita si "Mosii de iarna", "Sambata mortilor" sau "Sambata piftiilor". Batranii povestesc ca in aceasta zi sufletele mortilor vin pe pamant si se "hranesc" cu mirasma bucatelor pe care credinciostii le pregatesc in amintirea lor.
Obiceiul cere ca in aceasta zi sa se dea de pomana placinte, vin, coliva, colaci, fructe, dar si bucate calde precum si lumanari aprinse. "Cand eram mica tin minte ca la Mosii de Iarna se dadea de pomana un ou fier si un colac. Se spune ca se dau calde ca sa incalzeasca sufletul celor trecuti Dincolo. Tot la Mosii de Iarna se mai da de pomana piftie, iar daca nu o mananci toata si o lasi pe o alta zi se spune ca tot anul ai sa tremuri ca piftia. Toate bucatele de pomana se pun in vase noi", isi aminteste Sabina, o gospodina dintr-un sat al Moldovei.
In ziua Mosilor de Iarna se merge la biserica la slujba, apoi la cimitir cu bucatele de pomana.
Ziua mai este cunoscuta si ca "Sambata Parintilor" dinaintea lasatului de sec. In aceasta duminica, in biserici se citeste, la Sfanta Liturghie, fragmentul privind Judecata de Apoi.
Totodata, Mosii de Iarna marcheaza inceputul sambetelor mortilor, in numar de sapte, care se vor incheia cu Sambata lui Lazar, inainte de Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor dinaintea Invierii. Folcloristul Simion Florea Marian mentiona in lucrarea "Trilogia vietii", "ca pe tot parcursul anului, in spatiul romanesc exista 20 de zile de Mosi".
Pe 10 februarie, crestinii ortodocsi il sarbatoresc si pe Sfantul Mucenic Haralambie, cunoscut ca un tamaduitor de boli. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro