Traditii in Saptamana Luminata, cand "usile" Raiului se deschid pentru pacatosi. Ce randuieli speciale se fac la inmormantari

Traditii in Saptamana Luminata, cand

De aceasta perioada sunt legate o serie de credinte populare. De aceea, in popor se crede ca in Saptamana Luminata, denumita si a Pastilor sau Alba - adica intervalul de timp dintre Inviere si Duminica Tomii - cei care mor in aceasta perioada merg direct in Rai, usile acestuia fiind larg deschise oricarui suflet. Ce vraji de iubire se fac si cum aduci sporul in casa Traditii si superstitii de Sfintii Mihail si Gavril, cei care poarta cheile Raiului.

acum 91 luni (2 May 2016)

De aceasta perioada sunt legate o serie de credinte populare. Se spune ca acum Raiul este deschis pentru toti cei care trec in lumea dreptilor, indiferent de pacatele pe care le-au savarsit.

Denumirea, explica teologii, provine de la un obicei practicat in vechime cand Botezul era savarsit in noaptea de Paste. Astfel, cei botezati erau numiti "luminati" si purtau haine albe in toata saptamana de dupa Paste. Se pare ca de la purtarea hainelor albe, aceasta saptamana a primit numele de Saptamana Luminata. Candela aprinsa de pe Sfanta Masa este sufletul viu si indumnezeit al Mantuitorului coborat la iad", explica parintele Eugen Ramon Ilie.

In Saptamana Luminata, zilele de miercuri si vineri sunt zile cu "harti", adica Biserica ofera dezlegare la mancarurile de dulce datorita Invierii Domnului.

Nu se fac parastase

Din Duminica Sfintelor Paste si pana la Inaltarea Domnului, la Liturghie se canta Axionul Pastilor: Ingerul a strigat...", iar credinciosii se saluta cu cuvintele: "Hristos a inviat!"

In aceasta perioada nu se citeste Psaltirea si nu se fac parastase Incepand cu praznicul Intrarii Domnului in Ierusalim, Biserica nu mai face slujbe speciale pentru cei adormiti.

Randuieli speciale la inmormantari

Si slujbele de inmormantare din Saptamana Luminata sunt oficiate dupa o randuiala speciala.

De aceea, in popor se crede ca in Saptamana Luminata, denumita si a Pastilor sau Alba - adica intervalul de timp dintre Inviere si Duminica Tomii - cei care mor in aceasta perioada merg direct in Rai, usile acestuia fiind larg deschise oricarui suflet. Aceasta credinta e reflectata si in datinele vechi bisericesti conform carora in ziua de Inviere se scot "Usile Imparatesti" ale altarului din biserici si se pun deoparte, unde stau pe toata perioada Saptamanii Luminate", spun preotii.

Si cel care se naste in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro