Traditii in Postul Pastelui, in Saptamana Curata. De ce se "spala" oamenii cu bautura in ziua de Spolocanie

Traditii in Postul Pastelui, in Saptamana Curata. De ce se

In aceasta zi, vasele in care s-a gatit si s-a mancat "de dulce" se curata si se urca in pod, iar in casa sunt coborate oalele si blidele speciale pentru perioadele de post. Mamele, care au unul sau mai multi fii ciobani, trebuie sa se trezeasca dis-de-dimineata, sa faca o turta de grau ori de porumb, pe care s-o coaca si s-o inchine Sfintei Luni, pentru ca aceasta sa-i apere copiii de fiarele padurii. La tara, exista obiceiul ca de San Toader gospodarii sa tunda par din capul animalelor si al copiilor si sa-l aseze in salciile lasturoase, pentru ca si copiii si animalele sa se inmulteasca precum acele salcii. Ce patesc femeile care incalca ziua de dinaintea Infricosatei Judecati, cum sa te feresti de nebunie si de friguri Boboteaza, traditii si obiceiuri: ziua cand se prind farmecele, se deschid cerurile si animalele "vorbesc".

acum 83 luni (15 Mar 2016)

Prima zi a postului Mare se mai numeste si Lunea curata, zi in care conform traditiei, oamenii de la sate obisnuiesc sa purifice, sa curete spatiul in care traiesc prin obiceiuri rituale.

In aceasta zi, femeile nu lucrau nimic in afara de spalatul ritual al vaselor pe care, mai apoi, le urcau in podul caselor.

In Banat de exemplu, prima zi de post se numeste Spolocanie. Atunci, oamenii "se spala" cu bautura la carciuma satului de mancarea de dulce pe care au consumat-o pana acum.

In trecut, la aceste petreceri cu bautura participau si femeile care veneau, de ochii lumii, cu furca de tors la brau. Aici, ele beau rachiu fiert cu piper in credinta ca le va creste canepa mare, iar pentru a fi sigure de aceasta reusita aruncau cu paharul de bautura in tavan zicand: "atata sa creasca canepa in vara".

In alte parti ale tarii, in ziua de Spolocanie vasele din care s-a mancat pana la Lasata Secului se spalau cu lesie si se urcau in pod, unde se pastrau pana la Craciun. Spolocania este numele primei zile de post si sta sub semnul purificarii. In aceasta zi, vasele in care s-a gatit si s-a mancat "de dulce" se curata si se urca in pod, iar in casa sunt coborate oalele si blidele speciale pentru perioadele de post. Acestea se aduna intr-o casa si torc, ca sa le creasca inalta canepa, iar la ceas de seara petrec cu multa bautura, ca sa-si spele gura si stomacul, sa fie curate in post. "Toata ziua beu si joaca - pentru canepa, si aduc pe cineva 'nalt in casa, ca sa fie canepa subtire si 'nalta!, noteaza Elena Niculita-Voronca in "Datinile si Credintele poporului roman, 1903.

Vegheaza somnul mieilor

In traditia stramoseasca, Spolocaniile sunt fete frumoase, care merg inaintea sfintei Marii si cer iertare pentru pacatele oamenilor, savarsite in caslegi (un interval de timp intre doua posturi in care crestinii pot manca de dulce). Unii cred ca Spolocaniile sunt, de fapt, niste babe ursuze, care-i imping pe credinciosi s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro