Traditii in Lunea Sfantului Duh. Ce sa faci astazi ca sa nu atragi mania ielelor si de ce trebuie sa dormi acasa de Rusalii
Ramuri de tei si jocul Calusarilor "Sarbatoarea de Rusalii era calculata prin insumarea la Duminica Pastelui a unui numar de 50 de zile(Muntenia, Oltenia, Transilvania si Banat) sau 51 de zile(Moldova) si dura 3 zile (Moldova, Transilvania), 7 zile(Muntenia si Oltenia) si 8 zile (Banat)", spun specialistii de la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Ialomita.
Aici s-au alcatuit celelalte articole din Crez si s-a marturisit ca Sfantul Duh purcede din Tatal si "este impreuna cu Tatal si cu Fiul inchinat si marit".
Exista obiceiul ca de Rusalii sa se aduca in biserica frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor ca de foc, ca semne ale coborarii Sfantului Duh. Credinta populara spune ca in noapte de Rusalii nu este bine sa dormi sub cerul liber sau sa te duci la fantana, deoarece poti sa cazi prada farmecelor acestor fapturi, in caz ca le surprinzi dansul (Hora Ielelor).
Ramuri de tei si jocul Calusarilor
"Sarbatoarea de Rusalii era calculata prin insumarea la Duminica Pastelui a unui numar de 50 de zile(Muntenia, Oltenia, Transilvania si Banat) sau 51 de zile(Moldova) si dura 3 zile (Moldova, Transilvania), 7 zile(Muntenia si Oltenia) si 8 zile (Banat)", spun specialistii de la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Ialomita. De exemplu, in Muntenia, Moldova si Oltenia se impodobeau portile si anexele gospodaresti cu ramuri de tei, plop si stejar si se dansa Jocul Calusarilor.
Plantele de leac se pun la brau sau in san
In Oltenia se sfinteau ramurile de soc, tei, rug de mure, jales pentru medicina populara, iar in Muntenia, Moldova si Banat se purtau pelin si altep plante de leac la brau sau in san pentru indepartarea ielelor.
In Transilvania central se obisnuia impletirea cununitelor din spice de grau si flori de camp pentru a fi purtate de tineri la celebrarea casatoriilor, iar satenii din toata tara culegeau in vechime plante de leac la sarbatoarea Rusaliilor.
Nu e bine sa muncesti
"Ramurile de tei au o simbolistica aparte la aceasta sarbatoare. Se crede ca teiul fereste gospodariile de grindina sau de duhurile rele ale zanelor si de aceea flacaii le aduc din paduri dupa care se sfintesc la Biserica, iar credinciosii le iau acasa si le pun la icoane", spune Ani Toparceanu, etnograf. Alte superstitii si... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro