Traditii exotice incluse in patrimoniul UNESCO. Singurul loc din lume unde crevetii sunt pescuiti cu ajutorul cailor

Traditii exotice incluse in patrimoniul UNESCO. Singurul loc din lume unde crevetii sunt pescuiti cu ajutorul cailor

Traditia, cuprinsa pe lista UNESCO din 2013, da comunitatii un puternic simt al identitatii colective si joaca un rol central in evenimentele sociale si culturale, cum ar fi Festivalul crevetilor, doua zile de sarbatoare, cu parada costumelor, concurs de prins creveti pentru copii, teatru de strada, si circa 10.000 de vizitatori.

acum 16 luni (22 Jan 2018)

Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) este cunoscuta pentru implicarea sa in protejarea bunurilor culturale si naturale din lume.

Intrucat patrimoniul nu inseamna doar cladiri, monumente istorice sau ale naturii, UNESCO a intocmit si o Lista a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii, in care au fost cuprinse traditii si expresii orale, incluzand limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri si evenimente festive, cunostinte si practici referitoare la natura si la univers, tehnici legate de mestesuguri traditionale.

Iata cateva dintre traditiile culturale imateriale care au fost recunoscute de UNESCO: Castells, turnul uman din Spania

Cu o istorie de peste doua secole, Castells este un obicei nelipsit din festivalurile anuale organizate in orasele catalane. Jultagi, mersul pe franghie din Coreea

Aceasta traditie coreeana - adaugata in lista UNESCO in 2011 - este mai mult decat un mers obisnuit pe franghie si presupunea o combinatie de elemente comice si acrobatii. Persoana care merge pe franghie, la circa 3 metri deasupra solului, executa o serie de tumbe si sarituri, dar si spune glume, face mima, canta si danseaza, totul in timp ce este persiflat de un clovn, spre deliciul spectatorilor.

Jocul fecioresc din Romania

Practicat in zona centrala, de Vest si Nord-Vest a Romaniei, jocul fecioresc este primul dans din ciclul de joc traditional, iar scopul acestuia este in primul rand initiatic. Dansul reprezinta o modalitate traditionala de celebrare a barbatiei tinerilor din comunitate si de afirmare a statutului social, avand mai multe variante, in functie de comunitatea care il practica. Pescarii priceputi se ocupa de aceasta indeletnicire, de doua ori pe saptamana, in perioada iunie-septembrie, cand isi mana caii in apa marii... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro