Traditii de Sf. Vasile, primul petrecaret cu putere asupra dracilor. Ce sa faci ca sa ocolesti ghinionul si sa fii sanatos

Traditii de Sf. Vasile, primul petrecaret cu putere asupra dracilor. Ce sa faci ca sa ocolesti ghinionul si sa fii sanatos

Sfantul Vasile, perceput de unii drept primul petrecaret, numele lui fiind considerat de altii drept numele de botez al lui Iisus Hristos, este aparatorul crestinilor, "pazitor de duhurile rele", astfel ca prima zi a anului a ajuns sa fie considerata un moment propice pentru desfasurarea practicilor magice. Sorcova, simbol al vegetatiei de primavara In ziua de Anul Nou, copiii umbla cu Sorcova din casa in casa, iar mesajul transmis de colind e de viata lunga, sanatate si prosperitate.

acum 75 luni (1 Jan 2017)

Sfantul Vasile, perceput de unii drept primul petrecaret, numele lui fiind considerat de altii drept numele de botez al lui Iisus Hristos, este aparatorul crestinilor, "pazitor de duhurile rele", astfel ca prima zi a anului a ajuns sa fie considerata un moment propice pentru desfasurarea practicilor magice.

Pe de o parte, spun specialistii in Etnografie si Folclor, 1 ianuarie reprezinta un moment de cumpana, care, in functie de cunoasterea traditiilor mitologice, poate fi interpretata in sensul dorit de fiecare; pe de alta parte, este o zi fasta prin excelenta - este prima zi a anului, a unui nou interval de timp.

Musafirul bogat sau sarac

Conform traditiei, se mai spune ca asa cum este musafirul din ziua de Sfantul Vasile, bogat ori sarac, asa va fi gazda tot anul. In ziua de Anul Nou, trebuie sa se arunce prin casa spice de grau, iar seara, acestea sa fie stranse, pentru a fi din nou aruncate prin camin in ziua de Sfantul Ioan. Dupa aceea, se face un manunchi din spice si se pastreaza, fiind benefice pentru durerile de cap.

Tot in ziua de Sfantul Vasile se zice ca e bine sa bei mult vin, existand credinta ca atat vin cat va bea omul, atat sange va avea in obraz peste an. Daca in ziua de Sfantul Vasile ninge, anul ce urmeazava fi unul imbelsugat, iar daca este senin si geros, oamenii vor fi sanatosi pe parcursul anului.

Sorcova, simbol al vegetatiei de primavara

In ziua de Anul Nou, copiii umbla cu Sorcova din casa in casa, iar mesajul transmis de colind e de viata lunga, sanatate si prosperitate. La inceput, Sorcova era confectionata din una sau mai multe ramurele de pomi fructiferi (mar, par, visin, prun) sau de trandafir, taiate si puse in apa la inmugurit si inflorit in ziua de Sfantul Andrei (30 noiembrie) sau de Mos Nicolae (6 decembrie).

A murit la varsta de 50 de ani, in ziua de 1 ianuarie, intrand in istoria crestina cu numele de Sfantul V... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro