Traditii de Sanziene, ziua cand se deschide cerul, iar buruienile capata puteri miraculoase. Cum te feresti de rele

Traditii de Sanziene, ziua cand se deschide cerul, iar buruienile capata puteri miraculoase. Cum te feresti de rele

La Dragaica, soarele se odihneste la amiaza In calendarul popular ziua de 24 iunie este cunoscuta si sub denumirea de "Cap de vara" sau "Dragaica", pentru ca acum soarele ajunge la apogeu. De asemenea, este perioada de inceput a cositului fanului, de maturizare si coacere a unor plante cerealiere, precum si termenul limita cand se mai praseste. Ziua cand se imparte rod semanaturilor si femeilor In cetele de Dragaica din sudul Munteniei, fata care joaca rolul divinitatii este imbracata ca o mireasa, cu o rochie alba si cu cununa impletita din flori de sanziene pe cap, insemn al cununiei. "In timpul ceremoniei nuptiale, Dragaica baga bob spicului de grau, imparte rod semanaturilor si femeilor, inmulteste pasarile si animalele, stropeste cu roua si miros plantele de leac, vindeca bolile si suferintele oamenilor, in special bolile copiilor, apara holdele de grindina, furtuni si vijelie, urseste fetele de maritat", spun specialistii in foclor.

acum 39 luni (24 Jun 2017)

Ele se prind in hora si "dau puteri" deosebite florilor si buruienilor, acestea devenind plante de leac, bune la toate bolile. Ele canta si impart rod holdelor, femeilor casatorite, inmultesc pasarile si animalele, tamaduiesc bolnavii, apara semanaturile de grindina.

Sanzienele se serbeaza in preajma solstitiului de vara din 21 iunie, cand Soarele este la cea mai mare distanta de Ecuator, iar ziua este cea mai lunga. In noaptea de Sanziene, din 23 spre 24 iunie, cand se spune ca cerurile se deschid pentru un moment unic de echilibru al Universului, credinciosii se simt binecuvantati. Este sfantul care a venit pe lume cu 6 luni inainte de nasterea lui Iisus Hristos, caruia i se celebreaza atat zamislirea, cat si nasterea si moartea.

Lingvistii sunt de parere ca numele de Sanziana vine de la latinescul "Sanctus Dies Iohannis", care inseamna "Sfanta Zi a lui Ioan". Cert este ca Sanziana/Sinziana este singurul nume cu o zi onomastica speciala, in afara numelor de sfinti si de Florii.

La Dragaica, soarele se odihneste la amiaza

In calendarul popular ziua de 24 iunie este cunoscuta si sub denumirea de "Cap de vara" sau "Dragaica", pentru ca acum soarele ajunge la apogeu. Aceasta zi marcheaza pentru traditia spirituala romaneasca solstitiul de vara, cand "soarele se odihneste la amiaza", zi in care sunt realizate numeroase practici magice de fertilitate, fecunditate si divinatie.

De asemenea, este perioada de inceput a cositului fanului, de maturizare si coacere a unor plante cerealiere, precum si termenul limita cand se mai praseste. Este ziua cand este culeasa floarea de sanziene, floare ce va fi prinsa in cununi si ascunse sub perne de catre fetele nemaritate pentru a-si visa ursitul", a explicat cercetator stiintific Doina Isfanoni, de la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" din Capitala.

Furtuni devastatoare

In traditia populara, se spune ca de Sanziene au loc cele mai terifiante forme de manifestare ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro