Traditii de Izvorul Tamaduirii, ziua in care se sfintesc apele. Ce minuni face sarbatoarea inchinata Maicii Domnului

Traditii de Izvorul Tamaduirii, ziua in care se sfintesc apele. Ce minuni face sarbatoarea inchinata Maicii Domnului

Dupa incheierea solemna a legamantului, copii si apoi oameni maturi isi spuneau pana la moarte surata, vere, fartate, verisoara si se comportau unul fata de altul ca adevarati frati si surori: se sfatuiau in cele mai grele probleme ivite in viata, isi impartaseau tainele, nu se casatoreau cu sora sau cu fratele suratei sau fartatului, se ajutau si se aparau reciproc pana la sacrificiul suprem. Sfanta si de viata facatoare In Baragan, Schitul Crucea de leac din satul Coslogeni devine in fiecare an, la sarbatoarea Izvorului Tamaduirii, loc de pelerinaj pentru sute de credinciosi.

acum 84 luni (21 Apr 2017)

Conform traditiei, Leon cel Mare, cu putin timp inainte de a ajunge imparat, se plimba printr-o padure din apropierea Constantinopolului. Patrunde, Leone, mai adanc in aceasta padure si luand cu mainile apa tulbure potoleste setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati". Mai tarziu, imparatul Justinian (527-565), care suferea de o boala grea, s-a vindecat dupa ce a baut apa din acest izvor. Ca semn de multumire a construit o biserica si mai mare.

De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli si a tamaduit diferite rani si suferinte. Actuala constructie este din secolul al XIX-lea, dar la subsolul acesteia se afla un paraclis din secolul al V-lea unde exista izvorul cu apa tamaduitoare din trecut. Profesorul Ion Ghinoiu mentioneaza ca in unele zone etnografice, ceremonia se repeta anual, la aceeasi data, pana la intrarea in joc a "fetelor insuratite si baietilor infartatiti". Persoanele legate, veri, varute, surate, frati de cruce etc., se intalneau anual sau, dupa casatorie, la Rusalii. Dupa incheierea solemna a legamantului, copii si apoi oameni maturi isi spuneau pana la moarte surata, vere, fartate, verisoara si se comportau unul fata de altul ca adevarati frati si surori: se sfatuiau in cele mai grele probleme ivite in viata, isi impartaseau tainele, nu se casatoreau cu sora sau cu fratele suratei sau fartatului, se ajutau si se aparau reciproc pana la sacrificiul suprem.

Sfanta si de viata facatoare

In Baragan, Schitul Crucea de leac din satul Coslogeni devine in fiecare an, la sarbatoarea Izvorului Tamaduirii, loc de pelerinaj pentru sute de credinciosi. Locul si-a castigat faima datorita unei cruci de piatra despre care se spune ca este facatoare de minuni.

In dimineata marii sarbatori crestine, dupa oficierea Sfintei Liturghii, are loc sfintirea apei(Aghiasma mica), la fantana din curtea lacasului de cult ce poarta hramul Izvorul Tamaduiri... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro