Traditii de Boboteaza, ziua cand se sfintesc apele si nu se spala rufe. Cum atragi norocul si alungi farmecele

Traditii de Boboteaza, ziua cand se sfintesc apele si nu se spala rufe. Cum atragi norocul si alungi farmecele

Apa sfintita de Boboteaza nu se strica In traditia populara, sarbatoarea Bobotezei cuprinde o serie de motive specifice tuturor zilelor de reinnoire a anului: se fac si se prind farmecele si descantecele, se afla ursitul, se soroceste vremea si belsugul holdelor in noul an, se deschide cerul si "vorbesc" animalele. Cearta este interzisa de Boboteaza In ziua de Boboteaza crestinii merg la biserica, la slujba de sfintire a apei.

acum 71 luni (6 Jan 2017)

"De Boboteaza incepe activitatea publica a Mantuitorului Iisus Hristos. Acum se arata pentru prima data Sfanta Treime, prin botezul de la apa Iordanului. Totul se innoieste si devine mai limpede acum, de Boboteaza", a aratat arhiepiscopul Tomisului, InaltPreaSfintitul Teodosie.

Apa sfintita de Boboteaza nu se strica

In traditia populara, sarbatoarea Bobotezei cuprinde o serie de motive specifice tuturor zilelor de reinnoire a anului: se fac si se prind farmecele si descantecele, se afla ursitul, se soroceste vremea si belsugul holdelor in noul an, se deschide cerul si "vorbesc" animalele.

In plan spiritual, agheasma, adica apa sfintita de Boboteaza prin harul preotilor, in cadrul unui ceremonial religios, primeste virtuti terapeutice miraculoase: nu se strica de-a lungul anului, alunga bolile si spiritele malefice. De Boboteaza se praznuieste sfanta si dumnezeiasca aratare a Domnului Iisus Hristos. In Ajunul Bobotezei, preotii au stropit toate casele cu apa sfintita si un manunchi de busuioc, o practica ce poarta noroc. Intrucat in aceasta zi Iisus s-a prezentat pentru prima data in lume, sarbatoarea se mai numeste si Epifanie, Teofanie, Aratarea Domnului sau Descoperirea Cuvantului Intrupat", explica parintele Paul Tudorache, preot in parohia Sf.

Cearta este interzisa de Boboteaza

In ziua de Boboteaza crestinii merg la biserica, la slujba de sfintire a apei. Tot de Boboteaza, spun batranii satelor, sunt interzise certurile intre membrii familiei si nu se da nimic din casa, nici macar cu imprumut. In plus, traditia spune ca de Boboteaza nu se spala rufe.

Etnograful Ion Ghinoiu noteaza in lucrarea sa, "Datini si obiceiuri de Boboteaza", ca pe 6 ianuarie cei doi rivali calendaristici, lupul si calul, primul stapan peste iarna, iar al doilea peste vara, lupta pentru o cauza comuna: izgonirea diavolului. Tot in ziua de Boboteaza vremea o preves... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro