Traditie romaneasca de Craciun, inscrisa in patrimoniul UNESCO

Semnul demnitatii acestui staroste, care, in general, este un fost june care s-a casatorit recent, este o pana de fazan, care ii este prinsa de caciula din piele de miel.

acum 73 luni (21 Dec 2016)

Una dintre cele mai importante traditii legate de Craciun este cea a colindatului de ceata barbateasca.

Variantele originale ale acestei colindelor intonate in cadrul traditii precrestine nu pomenesc de Isus Cristos, ci includ teme care tradeaza origini romane ale cantecelor si vorbesc si de evenimente care au marcat memoria colectiva a comunitatii.

Junii cei fara de odihna

Traditia Junilor este pastrata de Craciun. In Ajunul Nasterii Domnului, in curtea bisericii din Marisel, un sat izolat, marginit de paduri seculare, defilee stancoase salbatice si lacuri cu apa limpede de munte, se aduna doua cete formate din cate 12 tineri feciori, condusi de un staroste. Semnul demnitatii acestui staroste, care, in general, este un fost june care s-a casatorit recent, este o pana de fazan, care ii este prinsa de caciula din piele de miel. Junii sunt insotiti de muzicanti adusi din Marisel, din Huedin sau din Cluj. Pentru juni, este o misiune grea, deoarece Mariselul este comuna cu cea mai mare suprafata din Romania, iar casele satului sunt raspandite pe mai multe culmi de deal.

Citeste textul integral in editia print de joi a ziarului Romania Libera, disponibila la toate chioscurile de difuzare a presei! ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro