Traditie de veche de 150 de ani: cruci de gheata de 100 de kilograme facute de sateni

Traditie de veche de 150 de ani: cruci de gheata de 100 de kilograme facute de sateni

Obiceiul crucilor de gheata de Boboteaza este unul raspandit in mai multe zone ale judetului Suceava, numeroase parohii facand diligentele necesare pentru a obtine gheata necesara confectionarii unor cruci pe care le pun in curtea bisericii. Primele 15 cruci au fost facute pana in Ajunul Bobotezei, cele mai multe fiind luate de la voluntarii Serviciului de Pompieri de la Bosanci care au taiat blocuri mari de gheata, de pe un iaz, cu ajutorul unor drujbe si le-au adus la mal cu niste carlige lungi de peste doi metri.

acum 41 luni (5 Jan 2017)

Obiceiul crucilor de gheata de Boboteaza este unul raspandit in mai multe zone ale judetului Suceava, numeroase parohii facand diligentele necesare pentru a obtine gheata necesara confectionarii unor cruci pe care le pun in curtea bisericii. Peste 20 de cruci de gheata au fost facute din gheata luata de la Bosanci. Primele 15 cruci au fost facute pana in Ajunul Bobotezei, cele mai multe fiind luate de la voluntarii Serviciului de Pompieri de la Bosanci care au taiat blocuri mari de gheata, de pe un iaz, cu ajutorul unor drujbe si le-au adus la mal cu niste carlige lungi de peste doi metri.

Trei din cele 15 cruci au fost trimise la bisericile ortodoxe din localitate - Biserica "Sfantul Gheorghe", Biserica "Adormirea Maicii Domnului" si Biserica "Sfanta Cuvioasa Parascheva" din satul Cumparatura, iar celelalte 12 au fost trimise la lacasuri de cult din alte localitati ale judetului cum ar fi satul Plavalari din comuna Udesti, cateva biserici din municipiul Suceava, dar si la o comuna din judetul Botosani.

Grosimea ghetii este, de obicei, de 15 de centimetri pentru a fi crucea mai trainica. Anul acesta, ca si in alti ani, gheata a fost luata din iazul cunoscut cu numele "Partac", insa au fost ani cand cei de la Bosanci au fost pana la munte ca sa aduca gheata pentru a confectiona crucile deoarece in zona de deal era mai cald si stratul de gheata era subtire. Si in acest an, stratul de gheata de la iazul Partac nu a fost atat de gros la mal, de aceea s-a luat gheata din mijlocul iazului.

La Bosanci, traditia crucilor de gheata pentru Boboteaza s-a nascut in 1867, cand a fost un incendiu foarte mare si ar fi ars in jur de 40 de case. De atunci, oamenii au decis sa faca acele cruci de gheata ca ca-i protejeze de evenimente nedorite, iar acest lucru il lasa pe seama pompierilor din serviciul voluntar al comunei, serviciu cu o traditie foarte veche in comuna. De cand a inceput traditia crucilor d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro