Tradarea care a dus la "demiterea" lui Petru Rares de pe tronul Moldovei: "Si tara sa voroveste sa-l paraseasca"

Tradarea care a dus la

Alte stiri pe aceasta tema: O ctitorie a domnitorului Petru Rares va fi reabilitata cu 23 de milioane de lei Nepotul lui Stefan cel Mare care s-a lepadat de ortodoxism: "Si atata sa calcasa legea crestineasca, cat de-l vrea cruta Dumnezeu mult" Sfarsitul nepotului lui Stefan cel Mare: asasinat de boieri in foisorul sau de la Suceava

acum 73 luni (16 Jan 2018)

Petru Rares, fiul lui Stefan cel Mare, a fost domnitorul Moldovei in doua randuri. Prima data el a ajuns pe tronul tarii la data de 20 ianuarie 1527, fiind alungat din fruntea statului de catre turci 11 ani mai tarziu. Dupa trei ani de exil, el reuseste sa revina la conducerea Moldovei, unde avea sa ramana pana la moartea sa din 1546. Aflat pe patul de moarte, acesta din urma a dat ordin boierilor ca dupa decesul sau pe tronul Moldovei sa ajunga unchiul sau vitreg.

Urcarea pe tron a lui Petru Rares a avut loc la data de 20 ianuarie 1527. La inceput, acesta a tinut aproape boierii de el, iar cu vecinii Moldovei, Polonia, Ungaria si Tara Romaneasca a fost mai mereu in relatii bune. Acesta a anexat mai multe teritorii din Transilvania disputata de Ioan Zapolya si Ferdinand de Habsburg si a incercat, fara succes, sa cucereasca Pocutia, teritoriu detinut de polonezi.

Decizia de inlaturare de pe tronul Moldovei a venit si dupa ce boierii moldoveni s-au aratat nemultumiti de modul in care Petru Rares conduce tara.

"Vazandu lesii multa neingaduinta si mare zarva ce este intre domnii Moldovei si intre craiia lor si stiindu ca Tara Moldovei este suptu mana turcului, stransu-s-au cu totii, de s-au sfatuit sa trimita soli la imparatie cu jalba, sa-si ceara judecata cu Patru voda. (...) Acestea toate daca i-au venit la urechile lui Patru voda si mai vartos Harea chielariul i-au spus cum ca si tara sa voroveste sa-l paraseasca, multa scarba intra la inima lui, ca incatro vrea intoarce oastea mai naintea, nu putea cunoaste, ca lesii venise cu tarie, puterea turcului mare, multimea si iutimea tataralor neoprita, ce si dinlauntru slabi si plin de viclesug", a aratat cronicarul Grigore Ureche.

Tradat de boieri si aliati, Petru Rares paraseste Cetatea de Scaun a Sucevei si se adaposteste in Cetatea Ciceului din Bistrita - Nasaud.

Alte stiri pe aceasta tema:

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro