Toti oamenii mogulului. Liviu Dragnea i-a dat lui Sebastian Ghita 46 milioane de euro din Cadastru. Banii au mers in conturile Asesoft, Teamnet si XOR-IT

Banii pe care Ghita i-a luat de la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) s-au dus in conturile firmelor Asesoft, Teamnet si XOR-IT, toate detinute intr-un fel sau altul de fostul politician, pana de curand. La patru luni de la instalarea noului Guvern, in aprilie 2009, Teamnet (companie controlata de Sebastian Ghita) a primit un contract de 4,8 milioane euro de la ANCPI pentru furnizarea sistemului cod de bare pentru arhivele de carti funciare. Nici doua milioane de euro de la Vasile Blaga La finele lui 2009, firma lui Sebastian Ghita a mai primit un contract de peste un milion de euro pentru a presta servicii in folosul ANCPI. De exemplu, Sebastian Ghita a primit, intre 2007 si 2014, de la firma Siveco, patronata de Irina Socol, nu mai putin de 22,8 milioane lei. "In schimbul acestei sume de bani, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a promis ca isi va exercita influenta asupra factorilor decizionali si functionarilor publici din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, CNAS, Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, Consiliului Judetean Tulcea, Consiliului Judetean Brasov, in vederea atribuirii si derularii in bune conditii (fara impedimente la acordarea platilor) a contractelor finantate din fonduri publice incheiate cu societatea respectiva", sustine DNA intr-un comunicat de presa emis in februarie 2017.

acum 51 luni (3 May 2017)

Institutia statului roman care a trimis cei mai multi bani in conturile firmelor lui Sebastian Ghita este Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Este vorba de aproape 55 milioane de euro. Din aceasta suma, 46 milioane de euro au fost incasate cu girul lui Liviu Dragnea pe cand acesta din urma era ministru al Dezvoltarii Regionale.

Banii pe care Ghita i-a luat de la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) s-au dus in conturile firmelor Asesoft, Teamnet si XOR-IT, toate detinute intr-un fel sau altul de fostul politician, pana de curand.

2007, anul marilor inceputuri

Tot in perioada cand Sebastian Ghita incepea sa faca afaceri cu Cadastrul debutau si operatiunile de vamuire, de catre acesta, a contractelor IT scoase la licitatie de institutiile statului. De exemplu, in anul 2006 a fost nasul de cununie al lui Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului in Guvernul Tari-ceanu. Procurorii anticoruptie sustin ca de prin 2007 Ghita se lauda ca are influenta asupra unor ministri, cum ar fi Zsolt -Nagy si Valerian Vreme de la Comunicatii, Eugen Nicolaescu si Nicolae Banicioiu - Sanatate, directorul CNAS, Doru Badescu, directorul general al APIA, Doru Nechiti.

Cadastrul, de la Interne la Dezvoltare

Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) este una dintre cele mai ravnite institutii publice de catre politicieni. De ce un miliard de euro? Pana in 2002, activitatea de cadastrare a functionat in subordinea Guvernului, apoi a fost transferata in subordinea Ministerului de Interne. Marile tunuri date de Ghita la -ANCPI au inceput acum zece ani, in 2007, cand Cadastrul era in subordinea Internelor, iar ministerul era condus de liberalul Cristian David.

Primele 2,4 milioane de euro

In iunie 2007, la conducerea ANCPI a fost numit Robert Iulian Tatu de catre ministrul de Interne, Cristian David. La cateva zile dupa ce Tatu a ajuns pe functie, fir... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro