Totalitarismul comunist, letal in absenta unei reactii. "Sansele opririi unui atac nuclear sunt necunoscute"

Totalitarismul comunist, letal in absenta unei reactii.

Recenta declaratie a lui Donald Trump, potrivit careia SUA nu vor recunoaste Coreea de Nord drept putere nucleara, trebuie citita intr-un dublu registru: de jure, aceasta recunoastere nu va avea loc niciodata, dar de facto ar putea avea loc, in sensul ca politica SUA si a aliatilor sai sa tina cont de existenta unei amenintari nucleare din partea Coreei de Nord. O alta solutie pentru detensionarea situatiei ar fi impunerea de sanctiuni economice companiilor chineze care coopereaza cu Coreea de Nord - o sursa importanta de venituri pentru regimul de la Phenian nu va mai exista.

acum 67 luni (14 Aug 2017)

>

Ce ar insemna in prezent un razboi nuclear, declansat de una dintre partile la retorica ultimelor zile? Coreea de Nord ar suferi deasemenea pierderi uriase, iar razboiul nuclear ar fi extrem de riscant : majoritatea rachetelor nucleare se afla depozitate adanc in munti si pot fi lansate chiar si in conditiile inceperii unui razboi nuclear. Expertii vorbesc de un procent de 50% reusita in oprirea unei rachete nucleare - un mod de a spune ca sansele opririi unui atac sunt necunoscute. SUA nu pot utiliza un atac nuclear decat ca modalitate de a preveni un atac de aceasta natura impotriva sa ori a aliatilor sai. In eventualitatea unui atac nuclear, Kim-Jong Un nu ar mai putea conduce Coreea de Nord, chiar daca ar ramane in viata, ceea ce ar fi putin probabil. Programul nuclear nord-coreean a inceput in 1983, atunci cand Kim-Ir Sen a tras concluzii dupa invazia Grenadei: in cateva zile, regimul de inspiratie stalinista din aceasta tara a fost dat jos de la putere, cu ajutorul interventiei armate americane.

Echilibrul de putere in Asia de Sud-Est nu poate fi obtinut cata vreme un singur stat detine arme nucleare, iar celelalte se rezuma la declaratii impotriva folosirii acestora. Chiar daca mii de oameni ies in strada, mobilizati de partidul unic, s-ar putea ca Kim - Jong Un sa reflecteze mai mult astazi la eventualitatea initierii unui atac nuclear. Coreea de Nord ar vrea sa fie recunoscuta drept o putere nucleara, pentru ca regimul comunist sa se legitimeze in exterior, sa supravietuiasca prin lipsa unor amenintari concrete la adresa sa si sa aiba un avantaj net in context regional. Recenta declaratie a lui Donald Trump, potrivit careia SUA nu vor recunoaste Coreea de Nord drept putere nucleara, trebuie citita intr-un dublu registru: de jure, aceasta recunoastere nu va avea loc niciodata, dar de facto ar putea avea loc, in sensul ca politica SUA si a aliatilor sai sa tina cont de existenta unei amenintari nucleare din partea Coreei de Nord. O al... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro