Tot ce trebuie sa stii despre viata romanilor angajati pe vase de croaziera. "Este o munca pentru tineri, pana isi doresc sa-si intemeieze o familie"

Tot ce trebuie sa stii despre viata romanilor angajati pe vase de croaziera.

La ora actuala, conform Sindicatului Liber al Navigatorilor din Romania, sunt aproximativ 10.000 de romani care muncesc in domeniul ospitalitatii pe astfel de nave, la care se adauga 20.000 de angajati ca personal navigant. Angajarea pe un vas de croaziera Ioana (29 de ani) si Bogdan (37 de ani), ambii din Constanta, au muncit pe nave de croaziera timp de patru, respectiv sase ani. Bucataria unui vas de croaziera Cat se castiga pe un vas de croaziera In prima luna de munca pe vasul de croaziera, Ioana a castigat 1.400 de dolari. Zona de spalare a vaselor pe un vas de croaziera "Sunt multe plangeri in acest domeniu, de toate felurile: hartuiri sexuale, neplata a salariilor, accidente de munca nesolutionate, pacaleli trase oamenilor mai naivi, care ii cred pe armatori pana cand ei isi fac treaba si nu platesc.

acum 54 luni (25 Mar 2018)

La ora actuala, conform Sindicatului Liber al Navigatorilor din Romania, sunt aproximativ 10.000 de romani care muncesc in domeniul ospitalitatii pe astfel de nave, la care se adauga 20.000 de angajati ca personal navigant.

Adrian Mihalcioiu, presedintele sindicatului, le recomanda celor care doresc sa se angajeze pe un vas de croaziera sa fie atenti, pentru a evita escrocheriile. "Daca ti se cer bani la angajare sa stii din start ca exista un risc foarte mare sa nu fie nici un loc de munca si dai banii aiurea. Banii ceruti on-line si chiar de agentiile de recrutare sunt interzisi prin toate conventiile si legile in vigoare in domeniul transportului maritim".

Angajarea pe un vas de croaziera

Ioana (29 de ani) si Bogdan (37 de ani), ambii din Constanta, au muncit pe nave de croaziera timp de patru, respectiv sase ani. Ioana a inceput ca ospatar de bauturi si a avansat pana la barman, iar Bogdan a plecat de la asistent de ospatar si a ajuns ospatar-sef. Au navigat si pe coasta de Est, si pe cea Vest a Statelor Unite ale Americii, in special in zona Caraibelor.

Dupa cum povestesc si ei, totul incepe de la un interviu de rutina la o agentie de recrutare. Ioana a sustinut interviul final in Bulgaria, iar primele trei saptamani pe vas au fost de instruire.

Ajunsi pe vasul de croaziera, noii angajati faceau parte dintr-o echipa de 1.200 de oameni, care erau sa fie in slujba a pana la 7.000 de oaspeti.

In fiecare zi se fac sedinte in care se discuta nemultumirile turistilor

"Munceam zilnic, fara pauza"

Cei mai multi romani muncesc pe vas ca bucatari, ajutori de bucatari, brutari, patisieri, barmani, ospatari si cameriste. Sunt si cazuri cand ajung in functii de management. Pe langa romani, astfel de meserii sunt ocupate de indieni, indonezieni, filipinezi, bulgari, sarbi, romani, unguri sau croati.

"Tu semnezi pe niste ore... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro