Tot ce trebuie sa stii despre scandalul studiilor clinice

Tot ce trebuie sa stii despre scandalul studiilor clinice

La cele de mai sus, presa a adaugat cu generozitate, pacientii cobai, medicamentele neaprobate (medicamentele investigationale sunt aprobate), sume astronomice obtinute ca venit in urma falsificarii studiilor, cu minim si maxim, pentru a nu fi urme de indoiala, suspiciunea ca si ANMMD (Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale) se afla pe lista suspectilor, Parchetul efectuand o perchezitie si ridicare de acte de la institutie - ceea ce in fapt este neadevarat - conform dezmintirii date de institutie si multe, foarte multe comentarii, care mai de care mai neadevarate. Poate pare neimportant, dar statul roman incaseaza taxe si impozite din activitatea de cercetare de acest gen in cuantum de peste 125 milioane de euro (pentru cei din Ministerul de Finante care ar fi mirati de aceasta cifra, le precizez ca suma aduna TVA-ul, impozitele pe venit si pe sanatate, cumulate). Este foarte probabil ca sumele datorate de managerii de spitale pentru TVA-ul neincasat sa fie de peste 100 de milioane de euro, insa nici acesti oameni nu traiesc altundeva decat intr-o larga retea de interese - capabila sa ii apere!

acum 99 luni (1 Jun 2016)

Faptele imputate medicului din Arad sunt atat de grave incat singura mirare este de ce nu a fost arestata pana azi, nu pentru incercarea de a escroca prin fals si uz de fals pe finantatorii cercetarilor, ci pentru internari fictive in vederea pensionarii?! Nu ma voi opri asupra lor, Parchetul ne lamureste ca la Arad acuzatiile s-au lansat dupa efectuarea de cercetari si pana la proba contrarie nu avem de ce sa punem sub semnul intrebarii munca procurorilor.

- Jurnalistii vorbesc de studiile ilegale - fiind vorba, atat cat se pare, de studii care au obtinut toate avizele legale pentru desfasurare. Da, un investigator a luat decizia de face gesturi de natura penala - dar acestea nu fac studiul ilegal, asa cum a scris presa.

- Comunicatul foloseste o formulare ambigua, referindu-se la "mai multi angajati din sistemul sanitar (care) desfasoara activitati nelegale", dand un caracter de generalitate cand cel mai probabil se refera la medicul din Arad si medicii rezidenti aflati in subordinea acestuia. Nu exista 50 de medici suspecti - Parchetul a anuntat ca a declansat ieri "controale operative" la un numar de unitati sanitare in vederea verificarii daca modul de lucru al medicului de la Arad nu a fost urmat si de alti medici. Mai mult, scaparea cu generozitate in presa, "pe surse" a numelor medicilor la care se fac verificari ca urmare a faptului ca si ei au fost investigatori in aceleasi studii cu medicul din Arad le aduce acestora grave prejudicii de imagine fara a avea, cel putin la data inceperii controlului, absolut nicio vina imputabila!

- Comunicatul vorbeste de "riscuri in ceea ce priveste autorizarea intrarii pe piata a unor medicamente ce afecteaza negativ starea de sanatate a populatiei". Studiile de acest gen se desfasoara in paralel in foarte multe tari si centre de cercetare tocmai pentru a izola rezultate fals pozitive care ar putea fi generate de investigatori necinstiti. Logica celui care a redactat comunicatul e... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro