Tot ce trebuie sa stii despre adoptie. Cum poate deveni o persoana singura parinte adoptiv

Tot ce trebuie sa stii despre adoptie. Cum poate deveni o persoana singura parinte adoptiv

Pe site-ul propriu, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale ofera raspunsuri la o serie de intrebari pe care si le pun cei care vor sa adopte. De asemenea, pot adopta si persoanele de sex opus care traiesc intr-o relatie stabila si convietuiesc cu parintele (necasatorit) al copilului adoptat, daca noul adoptator a participat direct si nemijlocit la cresterea si ingrijirea copilului pentru o perioada neintrerupta de cel putin 5 ani. Procesul de evaluare in vederea obtinerii atestatului de familie/persoana apta sa adopte presupune parcurgerea a trei etape: evaluare sociala, evaluare psihologica si pregatire pentru asumarea in cunostinta de cauza a rolului de parinte. Acest proces de evaluare se realizeaza de catre o echipa formata dintr-un asistent social si psiholog, unul dintre acestia avand si calitatea de responsabil de caz al familiei 8.

acum 68 luni (18 Apr 2018)

Pe site-ul propriu, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale ofera raspunsuri la o serie de intrebari pe care si le pun cei care vor sa adopte.

Pentru a adopta un copil trebui sa va adresati fie la Directia generala de asistenta sociala si protectia copilului in a carei raza administrativ-teritoriala aveti stabilit domiciliul sau la un Organism privat autorizat (OPA).

Nu, pot adopta atat familiile (persoanele casatorite intre ele sot si sotie) cat si persoana singura (necasatorita) care obtine atestatul de familie/persoana apta sa adopte. In cazul sotilor legea romana permite, pe langa adoptia de catre familia atestata, si adoptia de catre unul dintre soti, caz in care celalalt sot (pe langa consimtamantul la adoptie) va da si o declaratie privind motivele neasocierii la cererea de adoptie.

De asemenea, pot adopta si persoanele de sex opus care traiesc intr-o relatie stabila si convietuiesc cu parintele (necasatorit) al copilului adoptat, daca noul adoptator a participat direct si nemijlocit la cresterea si ingrijirea copilului pentru o perioada neintrerupta de cel putin 5 ani.

Procedura adoptiei este guvernata de principiul identificarii celei mai potrivite familii pentru un copil adoptabil si nu se centreaza pe cautarea unui copil pentru o familie. specialistii Directiei Generale de Protectie a Copilului si Asistenta Sociala vor selecta acel adoptator/familie adoptatoare care raspunde in cea mai mare masura nevoilor copilului.

Pentru a facilita adoptia copiilor greu adoptabili, legea prevede existenta (la nivelul fiecarei directii) a unei baze de date "profilul copiilor greu adoptabili" insotit de fotografii si informatii, care poate fi consultata de adoptatori. Cu ocazia consultarii profilului public, adoptatorii care sunt atestati pentru adoptie au posibilitatea de a decide daca vor continua procedura de adoptie cu un anumit copil.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro