Torturile miraculoase gatite de maestrii bucatari care au reprezentat Romania la Campionatul de Cofetarie

Torturile miraculoase gatite de maestrii bucatari care au reprezentat Romania la Campionatul de Cofetarie

De la balon la racheta, de la roata pana la cibernetica si de la tablita de lut pana la laptop, totul s-a regasit in sculpturile noastre de ciocolata. La categoria "torturi", creatiile romanesti au primit titlul neoficial de cel mai bun tort din concurs, un mix de mousse de praline, crema de mango si fructul pasiunii, nuci caramelizate, totul invelit intr-un jeleu de fructe decorat cu o floare din pasta de zahar, numit "Evening passion". Tortul "Evening-passion", una dintre creatiile maestrilor cofetari din Prahova FOTO Arhiva personala Cotroceniul, in topul listei de clienti Retetele de prajituri si torturi produse la Delice Campina, mixul si delicatetea aromelor, dar si modul de prezentare au castigat numerosi clienti fideli, de la oameni obisnuiti la vedete.

acum 91 luni (23 Jul 2016)

Imbracati in halate albe, comune, cei patru cofetari din Campina par sa nu se deosebeasca cu nimic de colegii lor din laboratorul de dulciuri. Sunt atat de modesti, incat nici nu ai crede ca ei sunt cei ale caror nume sunt scrise pe numeroasele diplome si trofee din laborator sau ca au reprezentat Romania la Campionatul Mondial de Cofetarie, Gelaterie si Ciocolata Milano 2015.

Sunt parte a unui "stup cofetaresc" cu zeci de oameni care manuiesc miraculos zaharul, faina, fructele si aromele, ingrediente care se transforma, la final, in dulciuri care ravasesc papilele gustative. In spatele acestei aparente lejeritati stau, insa, sute de ore de munca, talent, dar si povesti asa cum numai viata stie sa scrie.

Pana in 2008, Cornel Morar (36 de ani), unul dintre cei patru maestri cofetari din Campina ajungea frecvent la campionatele mondiale din domeniul gastronomiei si cofetariei. Dar nu ca maestru, ci ca sofer al unui alt maestru cofetar, Carmela Dragomir, multipla medaliata cu aur si argint, atat la probele individuale, cat si la cele in echipa, la campionatele mondiale, olimpiadele si saloanele de profil.

Tort premiat pentru creatie artistica in pasta de zahar al Danei Dobrescu FOTO Arhiva personala

Cu foarte multa munca, Morar a devenit, in cativa ani, dintr-un sofer oarecare, un cofetar medaliat la competitiile de profil din Romania. Pana in urma cu cativa ani se ocupa de gestiune, de la vanzarea pana la asigurarea stocurilor de prajituri si de materii prime.

Atat Cornel, cat si Gabriela au urcat pe podium, in 2015, la Gastropan, cel mai mare eveniment din Romania dedicat profesionistilor din domeniul panificatiei, bucatariei si cofetariei. Tehnica de modelare in isomalt, un derivat al zaharului cu aplicatii diverse in cofetarie, este o arta spectaculoasa prin care zaharul este tras, suflat si turnat, obtinandu-se astfel elemente decorative si pies... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro