Tortul Dobos, inventat de un cofetar maghiar, a starnit admiratia imparatului Franz Jozef si a reginei Elisabeta Sissi

Tortul Dobos, inventat de un cofetar maghiar, a starnit admiratia imparatului Franz Jozef si a reginei Elisabeta Sissi

Iata modul de preparare dupa reteta originara, conform savoriurbane.com: Pentru blat se bat bine albusurile cu 50 g zahar pudra, separat se bat bine si galbenusurile cu 50 g zahar pudra, apoi se amesteca cele doua compozitii, se adauga untul topit dar racit si faina si se amesteca cu grija. Pe cel mai frumos blat copt se intinde repede compozitia de zahar si cu un cutit cu lama lunga (uns cu un pic de unt) se si cresteaza tortul astfel incat ulterior sa puteti taia feliile.

acum 45 luni (22 Apr 2016)

Este una dintre cele mai cunoscute si apreciate prajituri in special in zona de vest si in Ardeal, datorita comunitatii maghiare. Cofetarul a dorit sa faca un tort care sa fie cat mai putin perisabil, sa reziste cat mai mult. Tortul cu glazura crocanta de zahar ars a fost creat in 1884, iar in anul 1885 a fost prezentat in cadrul Expozitiei Nationale de la Budapesta. patru oua, un praf de sare, 200 grame zahar pudra, 270 grame unt, 35 grame cacao, zahar vanilat, 200 grame ciocolata.

Iata modul de preparare dupa reteta originara, conform savoriurbane.com: Pentru blat se bat bine albusurile cu 50 g zahar pudra, separat se bat bine si galbenusurile cu 50 g zahar pudra, apoi se amesteca cele doua compozitii, se adauga untul topit dar racit si faina si se amesteca cu grija. Pe o hartie de copt se face un cerc cu diametrul de 22 cm. Compozitia obtinuta se intinde pe suprafata acestui cerc. Foile se coc 10-11 minute la 160 grace Celsius. Pentru crema de ciocolata se bat bine cele patru oua cu zaharul si zaharul vanilat si apoi se fierbe crema pe aburi. Cand s-a ingrosat un pic se ia de pe foc si se mai bate cu mixerul sau cu mana, pana se raceste. Se topeste ciocolata pe aburi sau in cuptorul cu microunde, amestecand din cand in cand, cu mare atentie sa nu se supraincalzeasca si se adauga la compozitia de oua. Se amesteca si se obtine astfel o compozitie omogena. Se bate untul cu mixerul pana se face crema. La unt se adauga cacaoa si se mai bate pana se omogenizeaza. In final se adauga si compozitia de oua, treptat, lingura cu lingura, mixand foarte putin dupa fiecare transa. Dupa ce e gata, crema se va pune imediat la rece ca sa se soldifice un pic. Pentru decor (glazura de zahar ars) se topeste zaharul intr-o tigaie mica, pana se formeaza zahar ars. Pe cel mai frumos blat copt se intinde repede compozitia de zahar si cu un cutit cu lama lunga (uns cu un pic de unt) se si cresteaza tortul astfel incat ulterior sa puteti taia feliile. Trebuie sa lucrati rep... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro