Tortionarul Ion Ficior a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare. Decizia este definitiva. Fostul comandant al lagarului de munca de la Periprava a fost gasit vinovat de crime impotriva umanitatii

UPDATE 16.00: Politistii l-au ridicat de acasa, miercuri, pe Ioan Ficior, dupa ce fostul comandant al Coloniei de munca Periprava a fost condamnat definitiv la 20 de ani de inchisoare pentru infractiuni contra umanitatii. Vezi si: Cum si-au condamnat alte tari tortionarii si de ce este relevant pentru Europa de Est cazul Visinescu Condamnarea fostului tortionar Alexandru Visinescu la 20 de ani de inchisoare pentru crime impotriva umanitatii este importanta nu doar pentru Romania, ci pentru intreaga Europa de Est.

acum 78 luni (29 Mar 2017)

UPDATE 16.00: Politistii l-au ridicat de acasa, miercuri, pe Ioan Ficior, dupa ce fostul comandant al Coloniei de munca Periprava a fost condamnat definitiv la 20 de ani de inchisoare pentru infractiuni contra umanitatii.

13.15: Ioan Ficior, fostul comandant al Coloniei de munca Periprava, a fost condamnat miercuri de ICCJ la 20 de ani de inchisoare.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie se pronunta, miercuri, definitiv, in dosarul in care fostul comandant de la Periprava, Ion Ficior, este judecat pentru infractiuni impotriva umanitatii. Ficior este acuzat de moartea a peste 100 de detinuti politic, intre 1958 si 1963, transmite Digi24.

Fostul comandant al Coloniei de munca din Delta Dunarii, a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru infractiuni contra umanitatii, de catre Curtea de Apel Bucuresti. Citeste si: Marturia unuia dintre cei mai duri comandanti de lagar comunist: "Nu regret nimic"

Ziarul "Romania libera" a restituit atmosfera din Colonia de Munca de la Periprava/formatiunea 0830 in perioada 1958-1963, intervievand un "tortionar" si un detinut. Ion Ficioru a avut functia de loctiitor de comandant (1958-1960), iar apoi de comandant (1960-1963), iar Octav Bjoza a fost detinut politic, un student aruncat in puscarie pe considerente politice.

Ioan Ficior a fost trimis in judecata in august 2014, fiind acuzat ca, in perioada 1958-1963, cand a condus Colonia de munca Periprava, a introdus si coordonat un regim de detentie represiv, abuziv, inuman si discretionar impotriva detinutilor politici, fiind inregistrate 103 decese.

"Din probele administrate in cauza pana la acest moment a reiesit faptul ca regimul de detentie aplicat de catre Ficior Ioan, in perioada in care a detinut functii de conducere in cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit sa duca la lichidarea fizica a detinutilor politici prin metode directe si indirecte precum: conditii de detentie mizerabile si inumane, rele ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro