Tortionarul Alexandru Visinescu vrea anularea condamnarii la 20 de ani de inchisoare si sustine ca faptele sale s-au prescris de aproape 40 de ani

Tortionarul Alexandru Visinescu vrea anularea condamnarii la 20 de ani de inchisoare si sustine ca faptele sale s-au prescris de aproape 40 de ani

Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecat, luni, cererea lui Alexandru Visinescu de anulare a condamnarii sale, depusa in septembrie, la zece luni dupa ce a fost incarcerat pentru a executa pedeapsa de 20 de ani de inchisoare. Visinescu sustine ca, timp de 23 de ani de la caderea comunismului, "organele judiciare au avut o atitudine total pasiva in raport de solutionarea unor astfel de cauze" si ca "timp de 50 de ani, nu a existat nicio reactie judiciara in raport cu faptele colonelului Visinescu Alexandru".

acum 56 luni (5 Dec 2016)

Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecat, luni, cererea lui Alexandru Visinescu de anulare a condamnarii sale, depusa in septembrie, la zece luni dupa ce a fost incarcerat pentru a executa pedeapsa de 20 de ani de inchisoare.

In motivele invocate in contestatia in anulare, Alexandru Visinescu a aratat ca la dosarul sau nu exista probe ca "organele fostului Partid Comunist ar fi facut presiuni, de orice fel, de natura a impiedica organele judiciare, in perioada 1963-1989, sa se sesizeze, sa faca cercetari, sa-l trimita in judecata si eventual sa-l condamne.

Visinescu sustine ca, timp de 23 de ani de la caderea comunismului, "organele judiciare au avut o atitudine total pasiva in raport de solutionarea unor astfel de cauze" si ca "timp de 50 de ani, nu a existat nicio reactie judiciara in raport cu faptele colonelului Visinescu Alexandru".

"In cauza privind pe inculpatul Visinescu, justitia s-a aflat permanent intr-o stare letargica timp de 50 de ani, dupa care, trezindu-se brusc, a incercat probabil sa mai recupereze ce se poate recupera, dispunand condamnarea acestui inculpat pentru fapte deja prescrise", se mai arata in contestatia in anulare depusa la instanta. Condamnarea

Fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat Alexandru Visinescu executa din 10 februarie pedeapsa de 20 de ani de inchisoare primita in dosarul in care a fost gasit vinovat de crime impotriva umanitatii.

Procurorii Parchetului instantei supreme l-au acuzat pe Visinescu de faptul ca, in perioada 1956-1963, cand a fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a luat masuri de persecutare a detinutilor politici incarcerati.

Detinutii erau torturati fizic si psihic, nu primeau medicamente si ingrijire medicala, iar regimul impus de Visinescu nu asigura conditiile minime de supravietuire pe termen lung.

"Totodata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spita... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro