Topul finantatorilor politici in 2014. Cat mai costa in Romania locul de europarlamentar si cel de presedinte

Topul finantatorilor politici in 2014. Cat mai costa in Romania locul de europarlamentar si cel de presedinte

Compania care apare cu o contributie de 400.000 de lei la bugetul PSD din 2014, Opria International SRL din Timisoara, ii apartine lui Cristea Opria, care, inainte de a intra in impresariat, a facut primii bani din comertul cu blugi si din jocul de poker. In 2011, Niculae Dusu aparea, impreuna cu varul sau, Ioan, in primii 100 de oameni de afaceri din Top 300 Capital, cu o avere comuna estimata la 74 de milioane de euro (din turism, industria de prefabricate si din activitatile desfasurate ca operatori portuari). Tragand linie, fara a pune la socoteala subventia acordata de la bugetul de stat, ci doar finantarea privata, PSD a fost de departe partidul privilegiat de donatori in 2014, cu 19.069.468 de lei stransi oficial din sponsorizari si cotizatii.

acum 64 luni (2 Apr 2015)

Singurul candidat la alegerile prezidentiale care apare in lista oficiala a sponsorilor politici in 2014 este Klaus Iohannis, cu o donatie care echivaleaza insa cu indemnizatia lunara pe care actualul presedinte o primeste la Palatul Cotroceni - 9.500 de lei. Victor Ponta si-a finantat partidul, asa cum arata registrele oficiale, doar prin intermediul sotiei, care a candidat, la randu-i, la europarlamentare, in acelasi an, in timp ce Elena Udrea a avut ca interfata o firma de transport de marfa in care este actionara.

Departe de a oferi imaginea detaliata a finantarii campaniilor pentru europarlamentare si prezidentiale din 2014, partidele au facut publice numele celor care le-au sponsorizat cu acte in anul precedent. Datele publicate in Monitorul Oficial arata ca locurile care garantau intrarea in Parlamentul European au fost "taxate", pentru acoperirea cheltuielilor electorale, si cu 70.000 de euro, dar si ca partidele s-au bazat in continuare, pe langa sumele varsate in conturile lor de actualii europarlamentari, pe banii unor sponsori cu traditie, unii dintre ei titulari de contracte cu statul.

Cat a costat, in Romania, un loc de europarlamentar

Intrarea garantata in Parlamentul European a costat, dincolo de angajamentele de campanie ale fiecarui candidat, si in acte. Remunerati in Parlamentul European cu o indemnizatie lunara de 7000 de euro, fostii deputati care si-au dorit un nou mandat in 2014 au ajuns sa fie declarati de propriile partide si cei mai importanti finantatori ai anului.

Cel mai mult a cotizat pentru locul intai din lista eurodeputatul Cristian Preda care apare in raportul oficial al finantarii PMP ca donator al sumei de 292.214 lei, echivalentul a 70.000 de euro. Pentru pozitiile care le asigurau realegerea, liberalii au platit, la randu-le, in jur de 50.000 de euro. In varful topului sponsorilor PNL se afla, astfel, Cristian Busoi (cu 242.000 de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro