Topul ciudateniilor din viata de zi cu zi a medievalilor. Umorul negru si obsesiile sexuale le ridicau moralul stramosilor
Autorul relata ca a scris-o "pentru ca era potrivita si aproape o chestiune de necesitate acceptata de filosofi, ca mintea noastra, intunecata prin numeroase griji si nelinisti, ar trebui sa se bucure de relaxare de la munca sa constanta, si sa fie incitata la voiosie si veselie, de creatii umoristice", informeaza medievalists.com. Savantul de la inceputul secolului al XV-lea oferea si sfaturi femeilor care doreau sa scape de mirosul neplacut al organelor intime."In cazul in care o femeie vrea ca acest miros urat sa dispara, ea trebuie sa foloseasca smirna rosie, pe care o va cerne si o va framanta cu apa si mirt, iar apoi va freca cu acest amestec partile ei intime.
Iata cateva dintre acestea:
Manualul de deconspirat vrajitoare Printre "inventiile" cele mai bizare atribuite Evului Mediu au fost ghidurile practice de vanare a vrajitoarelor. Inainte de a scrie Malleus Maleficarum, calugarul dominican a incercat sa urmareasca penal mai multe vrajitoare pe care le suspecta, insa ideile sale despre vrajitorie si modul sau de actiune au provocat indignarea comunitatilor locale. Dupa mai multe esecuri in a investiga presupusele vrajitoare si pe apropiatii acestora, inchizitorul Kramer a scris Malleus Maleficarum, in care isi justifica metodele si isi exagera succesele obtinute in vanatoarea de vrajitoare. Autorul manualului afirma ca femeile erau mult mai predispuse de a deveni vrajitoare, oferind urmatoarea explicatie: "toate vrajitoriile vin din poftele carnale, care sunt nesatioase la femei".
Schingiuirea animalelor ca divertisment Arderea pisicilor in public se numara printre formele cele mai bizare de divertisment in anii Evului Mediu, potrivit unor marturii istorice. Vrajitoarele ar fi avut puterea de a se transforma in pisici, potrivit unor credinte perpetuate de la inceputul celui de-al doilea mileniu. Nu toti medievalii se raportau la pisici ca animale "satanice", dovada fiind scrierile medievale dedicate ingrijirii pisicilor privite ca animale de companie, extrem de folositoare in acele vremuri la prinderea sobolanilor.
Cat de amuzanti erau medievalii Unii istorici au descris umorul medieval drept nepoliticos, obscen si chiar brutal, iar marturii le-au fost ilustratiile si glumele despre sex, despre functiile corpului, relatarile despre relatiile dintre soti, despre preoti, regi sau figuri istorice faceau parte din ceea ce putea fi numit umor medieval. Potrivit istoricilor, una dintre cele mai cunoscute carti de glume din Evul Mediu a fost scrisa de Poggio Bracciolini (1380-1459) si se numea Facetiae. Autorul relata ca a scris-o "pentru ca era potrivita si aproape o chestiune de necesitate ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro