Topul celor mai raspandite boli cu transmitere sexuala din Romania. Sifilisul ne plaseaza pe locul al doilea in Europa

Topul celor mai raspandite boli cu transmitere sexuala din Romania. Sifilisul ne plaseaza pe locul al doilea in Europa

Insa, 30% din femeile insarcinate nu se prezinta la medic pentru a fi luate in evidenta, aceste boli nu sunt depistate si nici tratate, iar acest lucru reprezinta o grava problema de sanatate publica si una din cauzele de crestere a ratei de prematuritate, a riscului la nastere si a complicatiilor legate de sarcina, atat pentru mama cat si pentru copil.

acum 101 luni (14 Apr 2016)

In Romania, cele mai raspandite boli cu transmitere sexuala sunt Chlamydia, sifilisul si gonoreea. Pe 13 si 14 mai, va avea loc la Bucuresti Simpozionul "Preventia si depistarea precoce a bolilor infectioase cu transmitere sexuala", organizat de Asociatia SAMAS, impreuna cu Societatea de Boli Infectioase si Societatea de Medicina a Familiei.

In cadrul evenimentului, vor fi comunicate si rezultatele screening-ului national de evaluare a factorilor de risc pentru bolile cu transmitere sexuala - hepatite cu virus B si hepatite cu virus C si HIV de catre Institutul National de Boli Infectioase "Prof.

O mama cu ITS poate transmite infectia copilului ei in timpul sarcinii sau in timpul nasterii, iar consecintele sunt grave si includ de la malformatii, avort spontan, nastere prematura, pana la hepatite virale si HIV. Din pacate, in Romania, peste 90% din tinerii cu varsta cuprinsa intre 15 - 24 de ani nu s-au testat niciodata pentru depistarea unei boli cu transmitere sexuala, iar comunitatea medicala din tara noastra trebuie sa actioneze in consecinta, prin promovarea unui comportament sexual adecvat si educarea populatiei pentru a apela la servicii medicale specifice." 30% din gravide nu vin la medic

Deoarece infectiile cu transmitere sexuala afecteaza evolutia si dezvoltarea fetala, prezentarea la medic pentru evaluare preconceptionala sau cel mai tarziu in primele saptamani de sarcina este esentiala. Insa, 30% din femeile insarcinate nu se prezinta la medic pentru a fi luate in evidenta, aceste boli nu sunt depistate si nici tratate, iar acest lucru reprezinta o grava problema de sanatate publica si una din cauzele de crestere a ratei de prematuritate, a riscului la nastere si a complicatiilor legate de sarcina, atat pentru mama cat si pentru copil.

Medici specialisti, personalitati din mediul academic medical, psihologi si educatori perinatali SAMAS mai dezbat la acest ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro