Topul bolilor cronice agravate de frig. "Paharelul de tuica la taiatul porcului doar ne da impresia ca ne incalzeste"

Topul bolilor cronice agravate de frig.

Pacientii cu afectiuni cronice resimt drastic scaderile de temperatura, cateva boli fiind in top-ul celor care se acutizeaza rapid. (...)Alte boli care se pot declansa odata cu trecerea de la cald la frig sunt afectiunile cardiace - persoanele care sufera de cardiopatie ischiemica cronica - sa nu se expuna la scaderi bruste de temperatura.

acum 60 luni (6 Dec 2017)

Pacientii cu afectiuni cronice resimt drastic scaderile de temperatura, cateva boli fiind in top-ul celor care se acutizeaza rapid. Prima dintre acestea, spune medicul de familie Viorel Dumitrescu, ar fi bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC), o afectiune care, din pacate, a luat o foarte mare amploare in ultimii ani. Boala se agraveaza rapid, pacientii care si asa simt, in cea mai mare parte a timpului, ca "nu le ajunge aerul" fiind avertizati sa nu se expuna temperaturilor scazute. BPOC-ul este cel mai des acutizat de expunerea la frig, de aceea persoanele acestea e bine sa nu iasa afara decat pe timpul pranzului, cand temperaturile sunt pozitive", avertizeaza medicul.

O alta afectiune ale carei simptome se exacerbeaza, tot de tip respirator, este astmul bronsic, insa si rinitele alergice vor pune mai mari probleme.

"Persoanele care sufera de astm bronsic au foarte mult de suferit, de asemenea cei cu rinite cronice. Se stie ca in sezonul rece sunt mai frecvente virozele, care pot declansa ele insele crize de astm si inflamarea cailor respiratorii superioare. De aceea se recomanda vaccinarea celor diagnosticati cu astfel de afectiuni cronice. De asemenea, cei cu hipertensiune, BPOC, boli profesionale - cum ar fi silicoza, ar trebuie sa se vaccineze antigripal. (...)Alte boli care se pot declansa odata cu trecerea de la cald la frig sunt afectiunile cardiace - persoanele care sufera de cardiopatie ischiemica cronica - sa nu se expuna la scaderi bruste de temperatura. Se ingusteaza lumenul arterelor coronare, care si asa, la aceste persoane, este in suferinta", explica medicul.

Sfaturi de luat in seama

Ca suferim sau nu de o bola, indicatia este sa purtam, in sezonul rece, imbracaminte adecvata, in primul rand. De asemenea, pe cat posibil, pacientii cronici trebuie sa evite expunerea la temperaturi negative, amanand iesirile in aer liber pentru orele pranzului si... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro