Top trei aberatii istorice. Povestile lipsite de temei in care romanii se refugiaza in lipsa unui prezent satisfacator

Top trei aberatii istorice. Povestile lipsite de temei in care romanii se refugiaza in lipsa unui prezent satisfacator

Cele mai la moda sunt acelea care intra in sfera "dacopatiei", adica a glorificarii triburile dacice si inventarea unor povesti aberante si paralele cu adevarul istoric, evident fara nicio acoperire documentara satisfacatoare, dar si acelea care idealizeaza istoria medievala a poporului roman si mai ales sustin ca romanii aveau constiinta nationala, atunci cand nu era perceputa de niciun la nivel european. "Aici, la Dunarea de jos si in special in tarile Daciei, faptul este cert, s-a format si inchegat centrul cel mare si puternic al populatiunii neolitice din Europa, centrul unei rase noua de oameni, de o statura inalta si viguroasa, cu o vechila organizatiune patriarhala, cu idei severe religioase si cu o pasiune, adusa probabil din Asia, de a sculpta in stanca vie statuetele enorme ale divinitatilor sale. De altfel printre cele mai mari aberatii emise de dacopati in perioada interbelica si mai apoi in anii comunismului a fost aceea ca de fapt limba latina era de fapt derivata dintr-o limba traco-getica. Specialistii spun insa ca erau doar tentative de cucerire a unei provincii si atat, de fapt de extindere a puterii efective si nu de unitate nationala. "Sunt, fireste, dovezi de solidaritate nationala intre munteni, moldoveni si ardeleni din acea vreme, exemplele au fost deseori repetate de istorici si ne vom margini numai la cel mai caracteristic: porunca data de domnul Moldovei, Mihai Racovita, la 1717, tatarilor, cu care navaliseasupra Maramuresului, sa crute in prada lor cumplita numai casele romanilor din acel tinut.

acum 18 luni (19 Feb 2018)

In lipsa unui prezent satisfacator, pentru multi romani refugiul intr-un trecut mitic, glorios si presarat cu inventii este o solutie la indemana. Si astazi, in plin secol XXI, sunt propagate mituri si aberatii pseudo-istorice privind istoria spatiului carpato-danubian dar si a poporului roman.

Cele mai la moda sunt acelea care intra in sfera "dacopatiei", adica a glorificarii triburile dacice si inventarea unor povesti aberante si paralele cu adevarul istoric, evident fara nicio acoperire documentara satisfacatoare, dar si acelea care idealizeaza istoria medievala a poporului roman si mai ales sustin ca romanii aveau constiinta nationala, atunci cand nu era perceputa de niciun la nivel european. Pe langa toate acestea, mai ales mediul on-line este sufocat de mistere, evident ascunse de forte oculte si diferite teorii ale conspiratiei care justifica de fapt esecurile poporului roman de-a lungul istoriei. Mai precis, in special reprezentantii Scolii Ardelene, din motive evident politice, au propagat un curent care sustinea ca romanii sunt de fapt urmasi doar ai romanilor, factor civilizator in spatiul carpato-danubiano-pontic, care i-a exterminat sau alungat pe barbarii daci. Sau mai precis de la inceputul secolului XX, au inceput sa apara, initial timid, tot felul de lucrari care-i transformau pe dacii "exterminati" de latinisti in adevarati zei coborati pe pamant, adevaratul factor civilizator de fapt in Europa, conform primilor dacopati. A urmat apoi "Dacia preistorica" a lui Nicolae Densusianu, in secolul XX, poate cea mai plina de imaginatie si fantasme lucrare despre istoria veche a spatiului carpato-danubiano-pontic. La fel ca si Antonescu, Densusianu, transforma triburile geto-dace intr-un factor civilizator al intregii Europe, fauritorii "primelor state organizate" dar si cei care "construiau altare ciclopice", prin Caraiman.

"Aici, la Dunarea de jos si in special in tarile Daciei, faptul este cert, s-a format si inchegat centrul cel mare si pute... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro