Top 30 de greseli gramaticale pe care le fac bucurestenii: "Defapt vroiam decat sa-mi cer scuze"

Top 30 de greseli gramaticale pe care le fac bucurestenii:

10/zece Un lucru pe care nu il stiu multi este ca numerele de la unu la noua (inclusiv cifra zece) se scriu in litere: Gresit: "am 10 pixuri". "Genoflexiune" Nu de putine ori se intampla sa auzim de la bucuresteni "genoflexiune". De fapt, cei care "servesc" sunt ospatarii, iar cei care se bucura de bucate "mananca". Alte greseli pe care le fac bucurestenii De exemplu, bucurestenii folosesc des "pa" in loc de "pe". Totodata, nu de putine ori se intampla sa auzim bucuresteni care pronunta "da" in loc de "de". Nu de putine ori se intampla sa auzim oameni pe strada care printre cateva cuvinte romanesti strecoara si unele provenite din alte limbi, in special din engleza.

acum 97 luni (21 Feb 2015)

"Decat" folosit in loc de "numai"/"doar"

Multi sunt cei care folosesc gresit aceste cuvinte. Corect este "Nu am decat o carte", pentru ca "decat" se foloseste in constructii negative. Top 30 de greseli gramaticale pe care le fac bucurestenii - 2. Verbul "a avea"

Multi bucuresteni spun "O sa aibe o multime de probleme". Forma corecta este "O sa aiba o multime de probleme". Pleonasme

Pleonasmul poate fi definit ca "o eroare de exprimare care consta in folosirea alaturata a unor cuvinte, expresii, propozitii care repeta in mod inutil aceeasi idee", potrivit Dictionarului Explicativ Roman.

"Ma pregatesc sa cobor jos" este un exemplu pe care il auzim deseori din gura bucurestenilor. "Vizavi"

Auzim deseori: "L-am auzit discutand vizavi de aceasta problema". Este gresit pentru ca "vizavi" se foloseste doar in context spatial. Exemplu corect: "Casa mea este vizavi de magazinul lui Andrei". Top 30 de greseli gramaticale pe care le fac bucurestenii - 6. Repetitiile Bucurestenii obisnuiesc sa repete intr-o propozitie/ fraza aceleasi cuvinte/grupuri de cuvinte. De fapt, acest verb nu poate fi utilizat cu sensul de "a intelege". Specialistii sustin ca "a realiza" poate fi utilizat cu sensul de a crea ceva. Dezacorduri Nu de putine ori bucurestenii fac dezacorduri suparatoare. O mare problema tine de subiectul multiplu. In cazul subiectului multiplu in care termenii sunt coordonati disjunctiv (sau, ori, fie) acordul se face la singular. 10/zece Un lucru pe care nu il stiu multi este ca numerele de la unu la noua (inclusiv cifra zece) se scriu in litere: Gresit: "am 10 pixuri". Top 30 de greseli gramaticale pe care le fac bucurestenii - 10. Multi spun "caramea", desi nu este corect. "Patetic" O multime de bucurestenii folosesc gresit cuvantul "patetic". De cele mai multe ori, acestia il asociaza cu ceva rau, malefic. In realitate, "patetic" inseamna plin de patos. "Asaza/aseaza" Foarte multi oameni nu stiu ca verbul "a aseza"... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro