Tocmeala legala. Cum isi negociaza infractorii legal pedepsele

Tocmeala legala. Cum isi negociaza infractorii legal pedepsele

Bilantul pe primele noua luni ale Noului Cod de Procedura Penala arata ca, odata cu intrarea in vigoare a articolului care reglementeaza recunoasterea vinovatiei, statul nu a mai cheltuit bani pe procese interminabile, procurorii nu au avut parte de achitari - surpriza, iar 955 de inculpati au scapat cu pedeapse mai mici pentru ca au colaborat cu autoritatile. "De la momentul sesizarii instantei cu acordul de recunoastere a vinovatiei si pana la 07 iulie 2014, termenul la care urma sa se judece acesta, inculpatul Mitrache Ion Bogdan a savarsit o noua infractiune de trafic de influenta, intr-o maniera absolut identica, pentru care a si fost trimis in judecata in stare de arest preventiv. Prejudiciul in acest caz este estimat de procurori la aproximativ 200 de milioane de dolari, iar patru persoane au fost deja arestate: oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru, primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, dar si fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu.

acum 101 luni (6 Jan 2015)

Cel putin trei infractori au scapat zilnic de procese in primele noua luni ale acestui an. Bilantul pe primele noua luni ale Noului Cod de Procedura Penala arata ca, odata cu intrarea in vigoare a articolului care reglementeaza recunoasterea vinovatiei, statul nu a mai cheltuit bani pe procese interminabile, procurorii nu au avut parte de achitari - surpriza, iar 955 de inculpati au scapat cu pedeapse mai mici pentru ca au colaborat cu autoritatile. Asta implica automat si o negociere procuror-inculpat care nu este departe de ceea ce vedem in filmele americane. Conditia de baza pentru inceperea negocierilor este recunoasterea acuzatiilor de catre inculpat, care insa nu trebuie sa fi savarsit o infractiune pentru care pedeapsa este mai mare 7 ani.

Apoi, totul se desfasoara ca la piata: procurorul propune o pedeapsa mai mare, inculpatul si avocatul una mai mica, procurorul vrea pedeapsa cu executare, acuzatul cu suspendare sau doar o amenda penala.

Hotii, dar si coruptii, pot semna acordul

Practic, din cei 955 de inculpati care si-au recunoscut vina si au scapat de procesul penal, 458 sunt implicati in dosare care privesc siguranta publica. Au recunoscut acuzatiile persoane care au condus masini neinmatriculate sau fara a avea permis, dar si soferi care au urcat la volan dupa ce au consumat bauturi alcoolice, conform unor date statistice publicate de Parchetul General.

Avocatul Gheorghita Mateut considera ca nu doar infractiunile mai putin grave ar trebui sa beneficieze de aceasta prevedere. "Acordul este redus la infractiuni de gravitate mica si medie, care sunt pedepsite pana la sapte ani.

Potrivit statisticilor, au fost si fapte de coruptie pentru care suspectii si-au negociat pedepsele si, mai mult, care au ajuns la condamnari definitive.

Astfel, Directia Nationala Anticoruptie a incheiat acorduri cu 27 de persoane, iar in zece dintre ace... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro