Titi Smeureac, Pista Katona si branza tofu

Era pe 16 martie, cam pe la ora 11 noaptea, cand am ajuns cu baiatul meu, Mimi, in fata la bistroul "La tata Tofu", care e cam la doi kilometri de stana noastra, gen. In fine, dupa ce ne-am mutat, eu cu Mimi, de mai multe ori de pe un picior pe altul, de parca jucam Calusarii fara costum popular, ne-am dus la masa lui Pista, am pus o mana pe spatarul de la unul din scaunele libere si eu i-am spus buna seara, partial in maghiara si partial in engleza: - Jó estét, Pista bacsi! Ca o paranteza zic: oamenii se fereau sa stea cu Pista Katona la masa, dar nu din cauza de sovinism, ci din cauza ca, atunci cand se imbata, Pista avea obiceiul sa rastoarne masa, cu tot cu tovarasii de bautura.

acum 51 luni (17 Mar 2016)

Era pe 16 martie, cam pe la ora 11 noaptea, cand am ajuns cu baiatul meu, Mimi, in fata la bistroul "La tata Tofu", care e cam la doi kilometri de stana noastra, gen. Daca nu v-ati prins de la nume, "La tata Tofu" e bistrou cu specific semivegan - adica bucatarul face garnituri de legume si-ti aduci tu carne de acasa, daca vrei sa mananci. Patronul, Gica Muhaian, a fost instalator prin Germania si Italia, a strans niste bani si dupa aia s-a intalnit cu niste olandeji care -l-au invatat ca-n ziua de azi, daca nu gasesti o nisa, cam nu prea supravietuiesti in alimentatia publica.

Asa ca a venit aici pe munte si a deschis bistroul asta cu specific semivegan, unde pune muzica alternativa la un amplificator de iPod si filme indie la un videoproiector Epson. Eu zic ca mai nisa ca asta, intr-un loc in care clientii sunt majoritatea ciobani, padurari sau hoti de lemne, cu greu poti imagina. Cum Dumnezeu a lasat pe lumea asta ca alcool din animale nu se poate face, norocul lui e ca se scoate cu bautura si cu fumatul. Nu ca n-ai putea sa bei si sa fumezi si acasa pana cazi jos, dar socializare ca la bistrou nu gasesti nicaieri. Deci, intram noi in bistrou si aruncam niste priviri imprejur, sa vedem ce mese mai erau libere, ca sa putem socializa mai bine. Dupa criteriul Iohannis, situatia era cam asa: doua mese erau ocupate de fratii Botoiu cu verii lor, fratii Hogas, care toti visasera in viata anterioara sa fie oameni cinstiti si ajunsesera toti braconieri si hoti de lemne din padure. La inca o masa erau asa: politaiul Rica Milut, care visase in viata anterioara sa fie doctor, factorul postal Timotei Cismaru, care visase in viata anterioara sa ajunga politai, doctorul veterinar Pandele, care visase in viata anterioara sa fie cantaret de manele, si Lita Paraschiv, care nu visase in viata anterioara nimic, dar ajunsese secretar la Primarie. Mai era o masa cu trei nemti, care se ratacisera pe munte umbland dupa castelul Bran, care nu vorbeau romaneste, deci n-aveai cu... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro