"Tirania majoritatii", declarata neconstitutionala de CCR. Opozitia isi va putea pune in fruntea comisiilor parlamentare oamenii pe care ii vrea

"Cu privire la dispozitiile articolului unic pct.1 al hotararii, potrivit caruia membrii comisiei permanente pot respinge o singura data, motivat, propunerea grupului parlamentar caruia i-a revenit functia, situatie in care grupul parlamentar respectiv nominalizeaza o alta persoana, Curtea a statuat ca, odata agreate numarul membrilor biroului Comisiei permanente si impartirea functiilor potrivit algoritmului politic, revine fiecarui grup parlamentar, reprezentat prin liderul sau, indreptatirea de a propune pe functia data pe orice membru al sau care face parte din comisia respectiva.

acum 40 luni (21 Mar 2018)

"Cu privire la dispozitiile articolului unic pct.1 al hotararii, potrivit caruia membrii comisiei permanente pot respinge o singura data, motivat, propunerea grupului parlamentar caruia i-a revenit functia, situatie in care grupul parlamentar respectiv nominalizeaza o alta persoana, Curtea a statuat ca, odata agreate numarul membrilor biroului Comisiei permanente si impartirea functiilor potrivit algoritmului politic, revine fiecarui grup parlamentar, reprezentat prin liderul sau, indreptatirea de a propune pe functia data pe orice membru al sau care face parte din comisia respectiva. Avand in vedere cele expuse, Curtea a constatat ca orice fel de control instituit asupra optiunii de oportunitate politica venita din partea unui grup parlamentar in privinta componentei nominale a comisiei permanente sau a biroului acestuia incalca optiunea politica a grupurilor parlamentare legal constituite si afecteaza ideea de configuratie politica a comisiilor parlamentare", se arata in decizia judecatorilor CCR, luata in unanimitate.

Majoritatea PSD-ALDE a adoptat in urma cu trei luni o propunere de modificarea a Regulamentului Camerei Deputatilor prin care alesii acesteia ajung, practic, sa forteze Opozitia sa puna la sefia comisiilor de specialitate persoanele agreate de cei aflati la Putere.

De asemenea, cu unanimitate de voturi, Curtea Constitutionala a respins, ca neintemeiata, sesizarea de neconstitutionalitate pe un alt articol din acelasi proiect de hotarare pentru schimbarea Regulamentului Camerei Deputatilor.

"Cu privire la dispozitiile articolului unic pct.2 al hotararii, Curtea a retinut ca titularii dreptului de initiativa legislativa au posibilitatea de a depune amendamente, iar toate amendamentele sunt dezbatute si votate la nivelul Comisiei. Pentru a nu se bloca activitatea plenului Camerei Deputatilor, aceasta, fara a pune in discutie art.74 alin.(1) din Constitutie, are competenta de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro