Tintele lui Klaus Iohannis

"Un Parlament ferm in materie de integritate, corect in raport cu cererile justitiei, responsabil in actul de legiferare, activ in atributiile de control si transparent in conduita va fi cu siguranta privit altfel de cetateni", crede seful statului.

acum 96 luni (10 Feb 2015)

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, in mesajul transmis in plenul reunit al Parlamentului, ca pentru reformarea institutiilor politice este nevoie de renuntarea la cateva practici, precum populismul si electoralismul, "din cauza carora suntem astazi aici".

El a explicat ca prin populism intelege "masuri care afecteaza arhitectura statului si a institutiilor, fara argumente, doar pentru a putea atrage voturi", iar prin electoralism intelege "masuri si sisteme de vot de natura sa maximizeze castigul electoral al unui partid sau altuia, la un moment dat". De altfel, seful statului a lansat si o promisiune: aceea de a nu apela la instrumentul referendumului pe teme populiste pentru a castiga voturi.

Presedintele a mentionat ca si tema reducerii numarului de parlamentari trebuie scoasa din sfera populismului: "Ne dorim un Parlament mai mic nu pentru ca democratia e costisitoare, nu pentru ca un intreg corp legiuitor trebuie sanctionat sau blamat, ci pentru ca dorim un Parlament mai eficient". Iohannis a criticat practica ordonantelor de urgenta, despre care a spus ca a fost folosita de toate guvernele. Iohannis le-a reamintat liderilor politici ca, la consultarile de la Cotroceni, s-au angajat la modificarea legilor electorale pana la finalul actualei sesiuni. "Un Parlament ferm in materie de integritate, corect in raport cu cererile justitiei, responsabil in actul de legiferare, activ in atributiile de control si transparent in conduita va fi cu siguranta privit altfel de cetateni", crede seful statului. El a anuntat ca isi va exercita rolul de mediator pe teme sensibile, referindu-se la legea securitatii cibernetice: "Cred ca vom gasi un echilibru intre nevoia de securitate si drepturile fundamentale". ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro