Tinta Schengen: un OK formal, un refuz repetitiv. De ce?

Tinta Schengen: un OK formal, un refuz repetitiv. De ce?

> Si totusi, fara probleme, ministrii de resort reuniti in Consiliul JAI au refuzat si refuza ferm, dar la fel de politicos si in formule diplomatice dintre cele mai elegante, sa rezolve problema cu toate ca, nu-i asa, cel putin dupa manual, ar trebui sa asculte de deciziile luate de organismele comunitare. Analizele concordante ale unor servicii de informatii occidentale, dar si venind din partea unor organizatii specializate ale Natiunilor Unite arata o suprapunere logica pe acest tip de rute a mai multor activitati amenintand direct securitatea interna a Spatiului Schengen: traficul de arme, munitii, substante primejdioase, traficul de droguri de mare risc, traficul de carne die si cel de imigranti clandestini.

acum 71 luni (26 Feb 2015)

>

Si totusi, fara probleme, ministrii de resort reuniti in Consiliul JAI au refuzat si refuza ferm, dar la fel de politicos si in formule diplomatice dintre cele mai elegante, sa rezolve problema cu toate ca, nu-i asa, cel putin dupa manual, ar trebui sa asculte de deciziile luate de organismele comunitare. Este evident ca e falsa asigurarea pe care o primesc de ani si ani de zile toti oficialii romani, inclusiv tot pachetul de prim-ministri si presedinti care au batut drumul spre Bruxelles, anume ca nu exista niciun fel de legatura intre criteriile tehnice si rapoartele politice (mai mult sau mai putin vizibile). Dimpotriva, dupa cum se vede, decizia este politica sau, in orice caz, prioritar politica si bazata pe o serie de rapoarte, judecati strategice si studii de risc ce nu au ajuns in posesia decidentilor romani si, cand asta s-a intamplat, au preferat sa ignore realitatea in favoarea unui tip de mesaj lenifiant, adoptat de totate guvernarile de pana acum. Cel compus din seria binecunoscuta de sintagme: "am pledat din nou", "am obtinut asigurarea formala a sprijinului pentru procesul aderarii tarii noastre la Spatiul Schengen", "cred ca, foarte curand, vom avea un calendar limpede al procesului", "au fost exprimate, din nou, din partea interlocutorilor nostri de nivel inalt, aprecierile cele mai calduroase pentru eforturile depuse de tara noastra in asigurarea cat mai completa a securitatii partii noastre de frontiera europeana" etc.

Dupa toata suita de evenimente tragice de sorginte terorista fundaentalist islamica cu care s-au confruntat diferite tari occidentale, este limpede ca este inevitabil sa urmeze un nou set de reguli, totalmente schimbate, pentru definirea, functionarea, dar si admiterea in Spatiul Schengen. Sigur ca e nedrept pentru noi sa vedem cum regulile se schimba in timpul jocului, dar asta era anuntat de mult timp, se spunea in clar tuturor celor care aveau urechi sa asculte, iar dezvoltarile de acum sunt doar o urmare ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro