Tineretea "prelunga" are legatura directa cu mancatul. Celelule se regenereaza mai repede cand au de procesat putine calorii

Tineretea

In ciuda legaturii observate de acest studiu intre consumul de calorii si cresterea duratei de viata, Price a asigurat ca oamenii nu ar trebui sa inceapa sa-si numere caloriile si sa se asteapte sa ramana pentru totdeauna tineri. Testul care iti arata exact ce trebuie sa mananci ca sa iti functioneze organismul la capacitate maxima Slanina cu ceapa si palinca - mitul alimentatiei de la tara, spulberat de un nutritionist: "Este extrem de nociva pentru organism"

acum 71 luni (28 Feb 2017)

Cercetari recente publicate in revista "Molecular & Cellular Proteomics" ofera o explicatie a modului in care reducerea numarului de calorii afecteaza procesul de imbatranire in interiorul unei celule. "Cercetatorii au descoperit ca atunci cand ribozomii - "fabricile" de proteine ale celulelor - isi incetinesc activitatea, procesul de imbatranire, de asemenea, incetineste. Micsorarea vitezei de procesare are ca efect scaderea productiei de proteine, dar ofera ribozomilor timp suplimentar pentru a se repara", se arata intr-un studiu al Universitatii din Brigham.

"Ribozomul este un aparat foarte complex, asemanator cu masina, si are nevoie periodic de intretinere pentru inlocuirea pieselor care se uzeaza cel mai rapid", a declarat John Price, autorul principal al studiului si profesor de biochimie al Brigham Young University.

"Cand restrictionam consumul de calorii, exista aproape o crestere lineara a duratei de viata.

Echipa cercetatorului nu este prima care face legatura intre reducerea cantitatii de calorii si durata de viata, dar specialistii coordonati de Price sunt primii care au evidential rolul sintezei proteinelor si al ribozomilor in facilitarea acestor schimbari biochimice care au ca efect combaterea batranetii. Mai energici si cu mai putine boli "Soarecii in a caror dieta s-a redus numarul de calorii sunt mai energici si au suferit mai putine boli. Acestia nu doar traiesc mai mult, dar pentru ca isi mentin corpurile in forma, ei sunt, de asemenea, mai tineri pentru mai mult timp", a spus Price.

Ribozomi - care sunt, la fel ca masinile, costisitori si importanti - folosesc 10-20 la suta din cantitatea totala de energie a celulei pentru a produce toate proteinele necesare pentru functionarea celulei. Dar, repararea, in mod regulat, a pieselor individuale ale ribozomului permiteacestora sa continue producerea de proteine de inalta calitate pentru mai mult timp. Aceasta productie de calitate superioara, la randu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro