Tinerele din Cluj care au revolutionat arta culinara cu dulceata din fructe de cactus, "bogata in antioxidanti"

Tinerele din Cluj care au revolutionat arta culinara cu dulceata din fructe de cactus,

Cosmina Fodor (23 de ani) este o studenta din Cluj care a ales o tema originala de licenta: aceea de a crea o dulceata din fructe de cactus in care sa foloseasca un ingredient la care nimeni nu se gandeste, cojile de oua. Asistentul universitar Andruta Muresan (stanga) si studenta Cosmina Fodor (dreapta) tin in mana cate un borcanel de dulceata din fructe de cactus intarita cu calciu din coji de oua FOTO Florina Pop De la omleta la licenta Printre eprubete si sticle colorate cu nume felurite stau trei borcanase de dulceata cu etichete ispititoare.

acum 58 luni (28 May 2016)

Cosmina Fodor (23 de ani) este o studenta din Cluj care a ales o tema originala de licenta: aceea de a crea o dulceata din fructe de cactus in care sa foloseasca un ingredient la care nimeni nu se gandeste, cojile de oua. Ingenioasa idee le-a adus ei si cadrelor didactice indrumatoare, Sevastita Muste si Andruta Muresan, o diploma de excelenta la Salonul International de Inventica ProInvent din Cluj.

Cosmina va termina in curand studiile la Facultatea de Stiinta si Tehnologia Produselor Alimentare din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV). Licenta ei consta tocmai in acest produs unic, cu aplicabilitate in industria alimentara: dulceata din fructe de cactus cu calciu extras din coji de oua, acelea pe care fiecare gospodina le arunca in cosul de gunoi. Prin "subprodus", termen folosit in literatura de specialitate, se refera la un produs care nu se foloseste si care sfarseste in tomberon.

Asistentul universitar Andruta Muresan (stanga) si studenta Cosmina Fodor (dreapta) tin in mana cate un borcanel de dulceata din fructe de cactus intarita cu calciu din coji de oua FOTO Florina Pop

De la omleta la licenta

Printre eprubete si sticle colorate cu nume felurite stau trei borcanase de dulceata cu etichete ispititoare. Cosmina spune ca a pregatit dulceata folosind tehnologia traditionala de obtinere a acestui tip de produse, iar calitatea materiei prime si a produsului finit a determinat-o prin analize chimice specifice in laboratorul de controlul calitatii produselor de origine vegetala din cadrul facultatii.

"Cosmina a venit cu ideea sa folosim fructul de cactus, care ni s-a parut un fruct interesant din punct de vedere al compozitiei chimice. Si atunci am zis ca ar fi o combinatie interesanta intre dulceata din fruct de cactus si calciul din cojile de oua", explica Andruta Muresan (33 de ani), asistent universitar si... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro