Tindem sa identificam boala Parkinson dupa tremor. Sapte din 10 romani nu au fost niciodata la un consult

Tindem sa identificam boala Parkinson dupa tremor. Sapte din 10 romani nu au fost niciodata la un consult

Cum afecteaza calitatea vietii Intrebati cum cred ca se transforma viata unei persoane care sufera de boala Parkinson, jumatate dintre repondenti sunt de parere ca desi calitatea vietii pacientilor scade, aceasta este puternic influentata de sprijinul exterior, in timp ce un sfert dintre acestia cred ca viata persoanelor este afectata dramatic, indiferent de sprijinul primit. 7 din 10 respondenti nu au fost vreodata la un consult neurologic si aproximativ jumatate dintre acestia ar merge la recomandarea medicului de familie, dar si la aparitia unor simptome suparatoare, precum durerile de cap repetate - 40% din respondenti - sau probleme legate de miscare si echilibru, in cazul a 30% din participanti. Primele simptome apar, cel mai frecvent, dupa varsta de 60 de ani, dar 1 din 10 pacienti sunt diagnosticati inainte de 50 de ani, iar 1 din 20 pacienti in jurul varstei de 40 de ani.

acum 15 luni (16 May 2018)

Asociatia de Lupta Impotriva Bolii Parkinson a lansat campania "Boala Parkinson iti da lumea peste cap", care are ca obiectiv cresterea gradului de informare referitor la aceasta boala.

In ceea ce priveste notorietatea Bolii Parkinson, studiul a aratat ca romanii sunt familiarizati cu ceea ce inseamna aceasta afectiune, 90% din repondenti declarand ca au auzit despre Boala Parkinson, iar 69% au incadrat-o corect in categoria afectiunilor neurologice. Mai bine de jumatate au stiut faptul ca cele mai multe cazuri sunt diagnosticate in intervalul de varsta 51-70 de ani. In privinta cauzelor, 45% din respondenti au identificat factorul genetic, in timp ce 35% au spus ca nu se cunosc cauzele exacte, iar 30% considera ca boala Parkinson este o consecinta a procesului natural de imbatranire.

In ceea ce priveste simptomele non-motorii, doar 30% din persoane au facut legatura si cu alte simptome care apar in cazul Bolii Parkinson, precum oboseala, tulburarile de somn, depresia.

"Severitatea bolii Parkinson, modul in care aceasta avanseaza si impactul asupra vietii pacientului variaza de la caz la caz. Modelul clasic actual de evolutie a Bolii Parkinson dobandite - doar 5-10 % din cazuri fiind genetice sau mostenite - prevede o evolutie lunga, insidioasa, cu manifestari non-motorii ale bolii, nespecifice insa, precum tulburari de miros, constipatie si tulburari ale somnului, prezente cu pana la 20 de ani anterior diagnosticului. Ca urmare a diversitatii simptomelor prezente, ingrijirea pacientilor cu Parkinson presupune un management complex, cu o echipa formata din mai multi specialisti - medic de familie, medic neurolog, medic psihiatru, kinetoterapeut, psiholog, gastroenterolog, neurochirurg etc."

Cum afecteaza calitatea vietii

Intrebati cum cred ca se transforma viata unei persoane care sufera de boala Parkinson, jumatate dintre repondenti sunt de parere ca desi calitatea vietii pacientilor scade, aceasta ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro