Timisoreanul care reinventeaza licorile din plante de acum mii de ani

Timisoreanul care reinventeaza licorile din plante de acum mii de ani

Pe Raul Savu, un timisorean fascinant plin de povesti si legende vechi de cand lumea, l-am intalnit la un festival dedicat culturii celtilor desfasurat in Bistrita-Nasaud. Uleiurile sunt completate de turtite din plante presate pentru bai aromatice, creme si unturi de corp, dar si de elixiruri, care sunt tot uleiuri foarte concentrate din flori, plante si seminte. De-a lungul timpului, Raul Savu a studiat peste 70 de feluri de flori si plante, folosindu-se de beneficiile lor pentru a obtine produse naturale pentru corp.

acum 69 luni (17 Jul 2015)

Pe Raul Savu, un timisorean fascinant plin de povesti si legende vechi de cand lumea, l-am intalnit la un festival dedicat culturii celtilor desfasurat in Bistrita-Nasaud.

Vorbeste cu fascinatie despre plante, despre cum vin acestea combinate si ce efecte au asupra corpului omenesc si chiar si asupra spiritului.

Dupa ce i-a prescris trei tratamente medicamentoase, dentista care s-a angajat sa-l scape de infectia ce ameninta sa se transforme in septicemie a abandonat chimicalele si i-a recomandat timisoreanului ceai salvie. De trei zile de tratament cu ceai de salvie a avut nevoie Raul Savu pentru a realiza cat de puternice sunt plantele.

Pe atunci avea doua firme de constructii, insa aceasta intamplare l-a marcat atat de tare, incat si-a inchis ambele societati comerciale si si-a dedicat intreaga viata plantelor si mai ales transformarii lor in uleiuri naturale pentru corp si fata. Pentru a obtine aceste uleiuri amestecau seminte cu plante si le puneau intr-o groapa din piatra peste care puneau un bustean si lespezi de piatra pentru a pune presiune pe seminte", explica Raul Savu.

Metodele folosite de catre daci acum 2000 de ani, precum si intrebuintarile diverselor plante au inceput sa-l atraga dupa ce a vizitat o veche asezare dacica din zona Dunarii.

"A aparut o conexiune, am inceput sa vad lucrurile total diferit si in 2010 am pus la punct o presa la care am adaptat un cilindru hidraulic, integrat intr-un bustean de stejar.

Presarea uleiurilor se face extrem de lent, o sticluta mica de ulei avand nevoie intre 4 si 12 ore pentru a se umple. Apoi, timp de 72 de ore se stabilizeaza reactiile chimice dintre elementele care compun uleiul.

Acum timisoreanul foloseste o presa moderna (Foto: Bianca Sara) Timisoreanul a studiat peste 70 de flori si plante

Raul Savu bate tara in lung si-n lat pe la targuri, pentru a le arata oamenilo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro