Timbuktu, orasul de aur de la capatul lumii
Toti copiii stiu ca infamul majordom Edgar (foto jos) din animatia Disney "Pisicile aristocrate" ajunge, in final, intr-un cufar cu destinatia Timbuktu - departe, cine stie cat de departe, pe taramul nimanui. In 1824, Societatea Geografica din Paris a oferit un premiu de 7000 de franci si o medalie de aur in valoare de 2000 de franci primului european care putea ajunge la Timbuktu si inapoi pentru a spune povestea miticului oras african.
Toti copiii stiu ca infamul majordom Edgar (foto jos) din animatia Disney "Pisicile aristocrate" ajunge, in final, intr-un cufar cu destinatia Timbuktu - departe, cine stie cat de departe, pe taramul nimanui. Daca ar fi sa luam in calcul o continuare, Edgar a ajuns intr-un oras splendid de pe malul fluviului Niger.
Timbuktu a fost fondat de populatiile nomade de tuaregi, in secolul XII, si a devenit rapid un centru comercial important, gazduind caravenele ce veneau sau plecau spre desertul Sahara.In secolul XIV, faima orasului s-a raspandit in intreaga lume. In Cairo, toti negustorii si comerciantii au fost impresionati de cantitatea uriasa de aur a imparatului, iar acesta le-a spus ca aurul vine din Timbuktu. Asa se face ca Timbuktu a devenit cunoscut ca El Dorado-ul african, un oras de aur. Timbuktu producea cateva din bunurile de care avea nevoie, dar, in principal, era un centru comercial pe ruta transportului de sare in regiunea desertica. Treptat, a devenit si un centru pentru studiul islamului, aici infiintandu-se o universitate si o biblioteca impresionanta. Populatia orasului in anii 1400 se ridica la 50-100.000 de locuitori, iar un sfert dintre acestia erau carturari sau studenti. Timbuktu, greu de vizitat In 1526, Leo Africanus, un musulman din Grenada, face o calatorie la Timbuktu, pe care il caracterizeaza ca fiind un spatiu comercial clasic. Soarta lor a fost insa tragica: in prima expeditie, intreg echipajul a fost ucis, iar in a doua, au navigat pe raul Gambia si nu au ajuns niciodata la Timbuktu. In anii 1700 si la inceputul anilor 1800, multi exploratori au incercat sa ajunga la Timbuktu, dar niciunul nu s-a mai intors. Fantanile secau sau aveau prea putina apa, apa fiind o resursa rara si de pret. Din pacate, din echipa sa - vreo doisprezece europeni si nativi -, unii au murit, altii au abandonat expeditia, iar Park a ramas singur. A navigat pe raul Niger, dar nu a vizitat niciodata orasul, caci pe drum, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro