Timbuktu, orasul de aur de la capatul lumii

Timbuktu, orasul de aur de la capatul lumii

Toti copiii stiu ca infamul majordom Edgar (foto jos) din animatia Disney "Pisicile aristocrate" ajunge, in final, intr-un cufar cu destinatia Timbuktu - departe, cine stie cat de departe, pe taramul nimanui. In 1824, Societatea Geografica din Paris a oferit un premiu de 7000 de franci si o medalie de aur in valoare de 2000 de franci primului european care putea ajunge la Timbuktu si inapoi pentru a spune povestea miticului oras african.

acum 94 luni (28 Sep 2014)

Toti copiii stiu ca infamul majordom Edgar (foto jos) din animatia Disney "Pisicile aristocrate" ajunge, in final, intr-un cufar cu destinatia Timbuktu - departe, cine stie cat de departe, pe taramul nimanui. Daca ar fi sa luam in calcul o continuare, Edgar a ajuns intr-un oras splendid de pe malul fluviului Niger.

Timbuktu a fost fondat de populatiile nomade de tuaregi, in secolul XII, si a devenit rapid un centru comercial important, gazduind caravenele ce veneau sau plecau spre desertul Sahara.In secolul XIV, faima orasului s-a raspandit in intreaga lume. In Cairo, toti negustorii si comerciantii au fost impresionati de cantitatea uriasa de aur a imparatului, iar acesta le-a spus ca aurul vine din Timbuktu. Asa se face ca Timbuktu a devenit cunoscut ca El Dorado-ul african, un oras de aur. Timbuktu producea cateva din bunurile de care avea nevoie, dar, in principal, era un centru comercial pe ruta transportului de sare in regiunea desertica. Treptat, a devenit si un centru pentru studiul islamului, aici infiintandu-se o universitate si o biblioteca impresionanta. Populatia orasului in anii 1400 se ridica la 50-100.000 de locuitori, iar un sfert dintre acestia erau carturari sau studenti. Timbuktu, greu de vizitat In 1526, Leo Africanus, un musulman din Grenada, face o calatorie la Timbuktu, pe care il caracterizeaza ca fiind un spatiu comercial clasic. Soarta lor a fost insa tragica: in prima expeditie, intreg echipajul a fost ucis, iar in a doua, au navigat pe raul Gambia si nu au ajuns niciodata la Timbuktu. In anii 1700 si la inceputul anilor 1800, multi exploratori au incercat sa ajunga la Timbuktu, dar niciunul nu s-a mai intors. Fantanile secau sau aveau prea putina apa, apa fiind o resursa rara si de pret. Din pacate, din echipa sa - vreo doisprezece europeni si nativi -, unii au murit, altii au abandonat expeditia, iar Park a ramas singur. A navigat pe raul Niger, dar nu a vizitat niciodata orasul, caci pe drum, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro