Timbrul, in era postei electronice

Timbrul, in era postei electronice

Cum s-a lipit "Capul de bour" de istoria Romaniei Ziarul "Zimbrulu si Vulturulu", francat cu opt bucati din "Capul de bour", vandut cu 850.000 de euro Cand Posta din Moldova decidea, in 1858, lansarea primului timbru romanesc, putini erau probabil cei care intuiau ce destin abrupt urma sa puna stapanire pe marca intrata in istorie sub numele de "Capul de bour". Cercul avea dimensiunile de 19,5 mm la valorile de 27 si 54 de parale, 19,75 mm la valoarea de 81 de parale si 20,25 mm la valoarea de 108 parale. Imprimarea s-a facut dupa o tehnica indeobste cunoscuta sub denumirea de "tete-beche", in care al doilea timbru era rotit la 180 de grade fata de linia de separatie, pentru a distinge mai bine randurile dintre exemplare. Tirajul primei emisii postale a fost unul relativ scazut: 6.000 de timbre cu valoarea de 27 de parale, 10.000 la 54 de parale, 2.000 la 81 de parale si 6.000 la 108 parale. Cat costa un "Cap de bour" timbrul stampilat nestampilat 27 de parale 9.000* 135.000** 81 de parale 30.000 27.000* *Sumele sunt exprimate in euro **In acest caz, pretul record este dat de conservarea exceptionala, de guma de lipit originala de pe spate si, mai ales, de taierea foarte ingrijita, perfect dreptunghiulara si mult in jurul imaginii imprimate.

acum 117 luni (15 Mar 2015)

Costica Ionescu, preot la Protoieria Vaslui si infocat colectionar de timbre in timpul liber, dadea o fuga pana la oficiul postal al localitatii moldovene. Fusese anuntat ca sosisera noile timbre emise de Posta Romana, lansate cu ocazia recensamantului din 1956. "Asa e, domnule Ionescu, nu-i nimic, le trimitem inapoi la Bucuresti ca rebut", i-a comunicat o angajata de la Posta.

Nu sunt multe domeniile in care o defectiune de fabricare ajunge sa multiplice exponential valoarea unui obiect. Bucatica aceea de hartie, linsa si lipita pe plicuri, datand din perioada in care scrisoarea era la putere, iar notiunea de e-mail parea desprinsa din povestile cu invaziile extraterestrilor, are propriile sale reguli.

Simplu sau lipit pe un plic sau ziar, reprezentand o gama larga de desene, de la portrete de monarhi, flori, animale, cladiri sau fotbalisti, timbrul ramane si astazi o valoare cu propriile reguli. Din cand in cand este expus la cate o licitatie, sub ochii unor oameni care au asteptat zeci de ani acel moment.

Cum analizezi un timbru

Carte postala de reclama a Postei Romane, datand din anul 1900

Fiecare timbru are povestea lui, iar colectiile si cataloagele se traduc in viata reala prin zeci de ani de asteptare, studiu si multi, foarte multi bani. Ca sa ajungi sa detii o colectie importanta ai nevoie de rabdare. Studiul unor cataloage cu zeci de mii de pozitii, ce timbre au mai aparut, reviste, sa cauti persoane dispuse la schimburi", explica Leonard Pascanu, presedintele Federatiei Filatelice Romane. Unchiul sau era soldat, lucra la "Transmisiuni", iar casa familiei era ticsita de aparate ciudate, mare parte creatie proprie.

"Lumea crede ca pentru a construi o colectie valoroasa de timbre ai nevoie in primul rand de bani. Daca stii sa analizezi un timbru, negociezi de pe alta pozitie. De exemplu, eu cumparam timbre cu un mic defect, la un pret evident mai mic decat cel normal. Asteptam cativa ani, sa ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro