Timbrul cultural, motiv de scandal intre edituri si uniuni

Un proiect de lege care ar putea mari pretul la carti in librarii, a starnit reactii aprinse intre editori, uniuni de creatie si parlamentari. Ieri, documentul a fost retras de pe ordinea de zi din Camera Deputatilor, iar presedintele Comisiei de Cultura, Gigel Stirbu, a declarat, pentru RL, ca proiectul nu va fi votat pana nu se va ajunge la un consens intre reprezentantii editurilor si cei ai uniunilor de creatori.

acum 94 luni (18 Feb 2015)

Un proiect de lege care ar putea mari pretul la carti in librarii, a starnit reactii aprinse intre editori, uniuni de creatie si parlamentari.

La initiativa mai multor uniuni de creatori din Romania, printre care Uniunea Scriitorilor, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor, Uniunea Teatrala, senatorii au adoptat tacit un proiect de lege care, daca va fi votat in aceasta forma si in Camera Deputatilor, va modifica vechea Lege nr. 35/1994 privind timbrul cultural si va duce la marirea pretului la cartile din librarii. Proiectul prevede cresterea cuantumului timbrului la un leu, in timp ce, pana acum, era de 2%.

Ieri, documentul a fost retras de pe ordinea de zi din Camera Deputatilor, iar presedintele Comisiei de Cultura, Gigel Stirbu, a declarat, pentru RL, ca proiectul nu va fi votat pana nu se va ajunge la un consens intre reprezentantii editurilor si cei ai uniunilor de creatori. "Pisica nu este la noi, parlamentarii, ci la edituri si uniuni.

Potrivit legii, taxa de timbru se incaseaza de 20 de ani, iar editurile sunt obligate sa vireze banii catre uniuni. Uniunile de creatie sunt asociatii profesioniste private, care pot sa-si gestioneze singure nevoile pe care le au. Faptul ca o entitate privata apeleaza la stat pentru a-i fi luat din patrimoniu acestei alte entitati private o parte, este un lucru care in UE nu e acceptat si nu e acceptabil in sine. Daca ne raportam la legea care a existat si care exista si care functioneaza si o luam ca atare si ne incadram in cerintele acestei legi, este un lucru inauntrul caruia am functionat de ani de zile. Daca ma intrebati ce e de preferat intre legea cea veche si noul proiect de lege, noul proiect de lege are vicii juridice si morale mult mai mari decat legea actuala", a explicat Liiceanu. Proza" de la Polirom, Lucian Dan Teodorivici, a scris pe pagina sa de Facebook ca marirea taxei de timbru ar duce nu numai la cresterea pretului la carte, dar va afecta si publicarea cartilor scriitorilor rom... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro