Tighina, taram al mortii: "Trebuie exterminati evreii de la pruncul in fasa pana la batranul neputincios, toti fiind periculosi pentru natia romana"

Tighina, taram al mortii:

Piki Vasiliu, a declarat in fata subofiterilor si ofiterilor de jandarmi la Roman ca "prima masura pe care sunt datori s-o aduca la indeplinire va fi aceea de curatire a terenului, prin care se intelege: exterminarea pe loc a tuturor evreilor aflati pe teritoriul rural, inchiderea in ghetouri a evreilor de pe teritoriul urban, arestarea tuturor suspectilor, a activistilor de partid, a acelora care au ocupat functiuni de raspundere sub autoritatea sovietica si trimiterea lor sub paza la legiune".

acum 45 luni (9 Sep 2016)

La 30 august 1941, un acord romano-german, in urma intelegerii dintre Hitler si Ion Antonescu, semnat la Tighina, prevedea instaurarea administratiei civile romane in teritoriul dintre Nistru si Bug, denumit Transnistria. Realizarile romanesti au fost umbrite de folosirea Transnistriei si ca loc de deportare si suprimare a evreilor si tiganilor. La scurt timp dupa semnarea acordului de la Tighina, Transnistria a devenit "taramul mortii" pentru zeci de mii de evrei si romi. Acordul de la Tighina a inlesnit politica genocidara a maresalului Ion Antonescu, pusa in practica in Transnistria de catre Gheorghe Alexianu, guvernatorul provinciei. Jandarmeria a primit ordinul de "curatire a terenului" cu trei-patru zile inainte de trecerea Prutului (21 iunie 1941), in trei locuri: Roman, Falticeni si Galati. Piki Vasiliu, a declarat in fata subofiterilor si ofiterilor de jandarmi la Roman ca "prima masura pe care sunt datori s-o aduca la indeplinire va fi aceea de curatire a terenului, prin care se intelege: exterminarea pe loc a tuturor evreilor aflati pe teritoriul rural, inchiderea in ghetouri a evreilor de pe teritoriul urban, arestarea tuturor suspectilor, a activistilor de partid, a acelora care au ocupat functiuni de raspundere sub autoritatea sovietica si trimiterea lor sub paza la legiune". Dupa emiterea ordinelor de curatirea terenului, teritoriul dintre Nistru si Bug a devenit un cimitir imens, presarat cu zeci de mii de cadavre despuiate de haine si lasate sa putrezeasca de-a lungul drumurilor. Bijuteriile, obiectele de valoare, dintii de aur, inelele si verighetele, banii jefuiti dispareau pe drum. Tratatul de pace de la Paris din 1947 a dat Basarabia, nordul Bucovinei si Transnistria Uniunii Sovietice, iar diviziunile administrative sovietice si denumirile rusesti ale teritoriilor au fost din nou oficializate. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro