Tigarile se vor scumpi anticipat, cu pana la 70 de bani pe pachet. Accizele cresc de la 1 ianuarie in loc de 1 aprilie 2016

Tigarile se vor scumpi anticipat, cu pana la 70 de bani pe pachet. Accizele cresc de la 1 ianuarie in loc de 1 aprilie 2016

"Doua paragrafe se bat cap in cap" "Nu se stie de unde vine amendamentul votat miercuri de Camera Deputatilor, daca intentia a fost compensarea scaderii TVA sau o noua pedeapsa pentru pacatosii de serviciu, dar e limpede ca textul a fost scris , si este imposibil de aplicat in redactarea actuala, deoarece contravine altor prevederi pastrate in Cod fara modificare (referitoare la nivelul accizei si modalitatea de calcul)", a adaugat Gilda Lazar.

acum 75 luni (25 Jun 2015)

"In proiectul votat ieri in plenul Camerei Deputatilor, nivelul accizei totale creste din ianuarie 2016 la 447 lei, de la 412 lei in prezent. Ceea ce inseamna o crestere neprevazuta de 35 de lei pe mia de tigarete si o devansare fata de prevederile aprobate recent, potrivit carora acciza la tigarete urma sa creasca la 1 aprilie 2016, cu rata inflatiei", a precizat Gilda Lazar.

Cresterea accizelor cu 35 de lei pe mia de tigarete inseamna 0,035 lei per tigareta, adica 0,7 lei (70 de bani) per pachetul de 20 de tigarete. "Doua paragrafe se bat cap in cap"

"Nu se stie de unde vine amendamentul votat miercuri de Camera Deputatilor, daca intentia a fost compensarea scaderii TVA sau o noua pedeapsa pentru pacatosii de serviciu, dar e limpede ca textul a fost scris , si este imposibil de aplicat in redactarea actuala, deoarece contravine altor prevederi pastrate in Cod fara modificare (referitoare la nivelul accizei si modalitatea de calcul)", a adaugat Gilda Lazar.

"In plus, paragraful intai al amendamentului se bate cap in cap cu paragraful al doilea: primul prevede ca intre 1 ianuarie si 31 martie 2016 se pastreaza nivelul curent, de 412 lei, dar al doilea prevede pentru acelasi interval 447 de lei!

Dat fiind ca, potrivit ministrului Finantelor, domnul Teodorovici, toate accizele ar urma sa scada, speram sa fie vorba doar de o eroare materiala, care va fi corectata, si nu despre o initiativa luata pe neasteptate, fara a se lua in calcul impactul urias asupra pietei legale a tigaretelor si, implicit, asupra bugetului de stat.

Potrivit aceleiasi surse, in industria tutunului lucreaza circa 3.000 de angajati cu norma intreaga, iar anul trecut companiile de tutun au platit la stat 2,7 miliarde de euro in accize, TVA, impozite si contributii. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro