Ti se zbate ochiul? Explicatiile medicale ale spasmelor

Ti se zbate ochiul? Explicatiile medicale ale spasmelor

Chiar daca nu sunt cunoscute pe deplin cauzele si mecanismele prin care acest tremurat se declanseaza, exista explicatii medicale care leaga tremuratul pleoapelor de stilul modern de viata. Wayne Cornblath, profesor de oftalmologie la Kellogg Eye Center de la Universitatea din Michigan, citat de times.com.

acum 94 luni (7 Sep 2016)

Chiar daca nu sunt cunoscute pe deplin cauzele si mecanismele prin care acest tremurat se declanseaza, exista explicatii medicale care leaga tremuratul pleoapelor de stilul modern de viata. "Un tremur usor al pleoapelor nu ne face sa intram in panica sau sa ne gandim ca avem vreo problema de sanatate. Astfel de spasme sunt relativ comune, le avem toti macar o data in viata si cele mai multe trec de la sine, in cateva minute sau in cateva zile", explica dr. Wayne Cornblath, profesor de oftalmologie la Kellogg Eye Center de la Universitatea din Michigan, citat de times.com.

Una din explicatiile pentru care se produc aceste spasme, mai spune acesta, poate fi cantitatea prea mare de cafeina din organism. Cafeina stimuleaza anumiti neurotransmitatori precum serotonina si noradrenalina care cresc reactivitatea in interiorul muschilor si a nervilor, a mai spus Cornblath.

Somnul insuficient este o alta explicatie gasita de specialisti. "Studiile au aratat o corelatie si stim ca mai mult somn este de ajutor, dar nu stim exact de ce".

Stresul poate sa joace si el un rol, este de parere dr. Rebecca Taylor, purtatorul de cuvant al Societatii Americane de Oftalmologie. Atunci cand suntem agitati producem mai multa epinefrina - un hormon eliberat in organism ca raspuns la stres si care amorseaza corpul pentru a face fata provocarilor. Aceasta stare de excitare poate determina mici contractii si spasme precum cele care se produc la nivelul pleoapelor. Spasmele la nivel facial pot fi semnul unei probleme de sanatate majore, astfel ca este cazul sa mergeti la medic pentru un control, recomanda cei doi specialisti.

In cazuri exceptionale, cand pleoapele se inchid involuntar sau clipitul este nefiresc poate fi vorba despre blefarospasm, o tulburare neurologica, pentru care este indicata o vizita la medicul specialist. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro