Theodor (Tudor) Vladimirescu, de la nastere la juramant

Theodor (Tudor) Vladimirescu, de la nastere la juramant

Ager la minte, inca de la o varsta frageda a invatat buchiile de la un calugar Gerasim Duncea de la Schitul Topolnita[4], fratele lui Gheorghe Duncea, din blanda comunitate a Manastirii Baia de Arama. Revenind de la mit la realitate, e cert ca isi insusise atat de temeinic notiunile predate de calugar, incat, cand acesta a vazut in el asa "poarna frumoasa" si l-a recomandat boierului Ion Glogoveanu, boierul, incantat, a consimtit sa-l trimita la Craiova ca "sa invete carte boiereasca" laolalta cu fiul sau Nicolae, mai mult ca sigur ca stimulent pentru un fiu care nu dadea semne ca are tragere de inima pentru buchii.

acum 66 luni (25 Sep 2014)

Numele de familie nu i se cunoaste, posibil sa fi fost Duncea. Incercare de recuperare

Theodor a ramas celibatar, dar nu este exclus sa fi avut "copii din flori", precum Grigore Miculescu, ajuns prefect de Gorj si candidat la domnia Tarii Romanesti in 1842 alaturi de Gheorghe Bibescu.

Numele Vladimirescu, nefiind un patronim[2], ci un toponim caruia i s-a aplicat sufixul "escu", din care cauza eroul semna simplu "Theodor", a continuat prin Pavel, disparut in 1821, care a avut un fiu, Ion, nascut in anul disparitiei sale, luna octombrie, cu sotia sa Balasa (Baluta) Galcescu, recasatorita cu Dumitru Golumbeanu[3]. Nasul de casatorie al lui Pavel a fost Ionita Magheru zapciul, fratele viitorului general Gheorghe Magheru. Decedat la 7 ianuarie 1887, Ion Vladimirescu fusese casatorit in 1843 cu Balasa Negreanu si recasatorit cu Ecaterina (Tinca) Zubgubeanu in 1852. Desi de pe urma surorii sale, casatorita Popescu, avea un nepot care ii purta numele, Tudor a preferat sa o infieze doar pe Angela, nepoata sa, casatorita Bacanu, astazi in etate de 69 ani. Alexandrina s-a casatorit in 13 februarie 1872 cu Stefan Ion Mihail, "comersant din Petrestii de Sus" (Targul Carbunesti) in etate de 28 ani. Casatorita in anul 1890 cu Ion Dumitrescu, Eufrosina a avut un fiu, Stefan, nascut in 6 iulie 1913 si stabilit in Bucuresti, cu domiciliul in strada Beldiman nr. Orasanu, Alexandrina, decedata in 1912, cand "trecuse de 80 ani", fiind prin urmare nascuta in jurul anului 1830.

Scoala si anii de formare

Desi a ramas orfan de tata la o varsta frageda, Theodor a compensat absenta autoritatii paterne cu insusirile mostenite de la parintele sau, intre acestea detasandu-se darzenia si intransigenta. Celelalte componente ale caracterului sau atat de complex sunt datorate experientei personale si scolii. Ager la minte, inca de la o varsta frageda a invatat buchiile de la un calugar Gerasim Duncea de la Schitul Topolnita[4], fratele lui Gheorghe Duncea, din ... Citeste intreg articolul pe realitatea.ro