The Washington Post: CIA l-a informat pe Obama din august ca Putin a ordonat ca Trump sa fie ajutat sa obtina o victorie in alegeri

The Washington Post: CIA l-a informat pe Obama din august ca Putin a ordonat ca Trump sa fie ajutat sa obtina o victorie in alegeri

Aceste informatii au socat Casa Alba si i-au determinat pe seffii serviciilor americane de securitate sa se intalneasca de urgenta pentru a stabili cum sa reactioneze. Intre represaliile avute in vedere initial, ziarul scrie ca in capul unei liste de aflau impunerea unor sanctiuni economice si mai dure Moscovei, divulgarea unor informatii care l-ar fi pus pe Putin intr-o situatie stanjenitoare din punct de vedere diplomatic si lansarea unor atacuri cibernetice asupra infrastructurii ruse.

acum 47 luni (24 Jun 2017)

Aceste informatii au socat Casa Alba si i-au determinat pe seffii serviciilor americane de securitate sa se intalneasca de urgenta pentru a stabili cum sa reactioneze.

Insa, in contextul in care credea ca democrata Hillary Clinton avea sa castige alegerile si al unor ingrijorari potrivit carora presedintele Barack Obama ar fi fost perceput ca manipuland alegerile, administratia a a avertizat Moscova, dar a amanat contramasuri pana dupa vot, dezvaluie in editia de vinerii ziarul american. Un grup operational secret in domeniul informatiilor a fost infiintat cu scopul de a le consolida si de a propune eventuale raspunsuri. A pus accentul pe aflarea faptului daca Moscova putea sa perturbe alegerile de pe 8 noiembrie prin piratarea listelor de alegatori sau masinilor de vot, care ar fi compromis increderea in rezultatul alegerilor.

Administratia, ingrijorata sa nu inrautateasca situatia, a lasat deoparte represaliile si i-a avertizat in mod direct si ferm pe rusi sa nu continue.

Cel putin patru avertismente directe - transmise de catre Obama lui Putin, la nivelul sefilor spionajului si prin canale diplomatice - au parut sa aiba efect, au declarat oficiali pentru WP.

"Am apreciat ca aveam suficient timp dupa alegeri, indiferent de rezultatul acestora, pentru masuri punitive", a declarat un oficial de rang inalt din cadrul administratiei pentru ziar.

Intre represaliile avute in vedere initial, ziarul scrie ca in capul unei liste de aflau impunerea unor sanctiuni economice si mai dure Moscovei, divulgarea unor informatii care l-ar fi pus pe Putin intr-o situatie stanjenitoare din punct de vedere diplomatic si lansarea unor atacuri cibernetice asupra infrastructurii ruse.

Obama a adoptat masuri considerate "modeste" la sfarsitul lui decembrie - el a expulzat 35 de rusi si a impus sanctiuni suplimentare.

Potrivit z... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro