The Guardian: "Localnicii din Maramures se omoara intre ei pentru o palma de pamant"

The Guardian:

"Dezamagiti de conducatorii lor, comunitatile rurale au hotarat sa-si impuna in mod violent drepturile", scrie The Guardian, adaugand ca "intr-o provincie saraca si indepartata din Maramures, in nordul Carpatilor, delimitata de drumuri de munte nebatatorite de restul Romaniei din sud, masurile de corectie fizica inca persista", scrie autorul, aratand in continuare ca au existat 40 de acte de violenta intr-un singur an, avand acelasi motiv, si anume pamantul. In acelasi articol, mai citeza Mediafax, autorul articolului povesteste ca in vizita sa din Maramures a fost insotit de si de un jurnalist roman, Teo Ivanciuc, evocand o dimineata de mai, perioada in care pamantul trebuie lucrat.

acum 50 luni (19 Nov 2015)

"Dezamagiti de conducatorii lor, comunitatile rurale au hotarat sa-si impuna in mod violent drepturile", scrie The Guardian, adaugand ca "intr-o provincie saraca si indepartata din Maramures, in nordul Carpatilor, delimitata de drumuri de munte nebatatorite de restul Romaniei din sud, masurile de corectie fizica inca persista", scrie autorul, aratand in continuare ca au existat 40 de acte de violenta intr-un singur an, avand acelasi motiv, si anume pamantul.

De asemenea, in articol mai este descris profilul psihologic al agresorilor, aratand ca dupa atac, majoritatea se predau singuri politiei, ori merg in bucatorie si asteapta sa fie ridicati. "Socati de ceea ce au facut, ucigasii se intorc in bucatariile lor si asteapta politia sa vina dupa ei si, in momentul in care cazul ajunge in instanta, pledeaza vinovati, ca si cum ceva ar fi izbucnit in ei, ceva pentru care nu sunt responsabili", mai scrie publicatia. "Sa pasesti pe pamantul unui alt barbat, sa intri in special in curtea din jurul casei lui, este o infiltrare intima ca si cum ti-ai pune degetele in gura lui", se mai spune in articol.

Maramuresul, intre dragostea de pamant si omor

In articol este citat un jurnalist baimarean care sustine ca daca cineva ii calca pamantul, il va omori. Le-am zis ca au la dispozitie zece secunde sa plece - Daca mai veniti o data, nu va voi mai da aceasta sansa", explica jurnalistul din Baia Mare, sub protectia anonimatului.

In acelasi articol, mai citeza Mediafax, autorul articolului povesteste ca in vizita sa din Maramures a fost insotit de si de un jurnalist roman, Teo Ivanciuc, evocand o dimineata de mai, perioada in care pamantul trebuie lucrat. Aceasta practica "a curatirii pamantului", dupa cum o numeste, este una realizata de batrani; Dar apoi, intr-o alta lumina, vezi instrumentele violentei aduse pe camp: bara de otel, ranga, pentru a face gauri in pamant, toporul cu tai... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro